мвмв

Лідер Ростислав Зауральський: Пологи без ускладнень

20 серпня

Його програма без особливих затрат дозволяє зберігати здоров’я і рятувати життя тисячам породілих. Ростислав Зауральський 17 років тому у міському пологовому будинку Кременчука запровадив програму заготівлі аутоплазми. З тих пір, тут провели вже понад 13 тис. операцій, переливши вагітним після пологів їх же плазму.

Довели ефективність цієї програми і майже забули, що таке післяпологові ускладнення. Програма унікальна навіть для світової практики. Але в Україні діє поки лише в двох містах. Її автор Ростислав Зауральський завдяки проекту Нові лідери хоче впровадити цю програму по всій Україні.

Майбутня мама – пані Леся нині стала аутодонором. Компонентом її крові – плазмою, відновлять організм жінки після пологів. Процедура нова, але необхідна. Її проводять жінкам після 34-го тижня вагітності.

У пологовому будинку Кременчука, 17 років діє програма заготівлі, зберігання і використання аутоплазми. Її запровадив лікар-трансфузіолог Ростислав Зауральський. Сам провів понад 13 тис. таких операцій. Довів, післяпологових ускладнень завдяки цьому методу зменшилося майже на 90 %.

Після нормальних пологів, рідна плазма допомагає жінці швидше відновитись. А при значній кровотечі – навіть рятує життя.

20 хвилин у центрифузі – і плазма відокремлена. Кров вливають назад вагітній, а цінну плазму заморожують до пологів.

Але головне – правильно та швидко розморозити рідину.  Для цього там винайшли спеціальний пристрій. У ньому вже за 15 хвилин плазма готова до вливання. Таких апаратів у закладі 4.

Велосипеда не вигадував, каже лікар. Але продумав усе до дрібниць і хоче, аби його програма стала надбанням країни. З цією ідеєю Ростислав Зауральський подався до проекту Нові лідери.

Забір власної плазми коштує 330 грн, тоді як літр донорської – утричі дорожчий. А зупинка кровотечі – взагалі обходиться у 7 тис. грн. Нині у Кременчуці уже 40% вагітних роблять нову процедуру, аби бути впевненими у своїй безпеці і зберегти здоров’я. Для них ця програма безкоштовна, за рахунок міста, як і самі пологи.

За програму Ростислава Зауральського проголосувало 986 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада