мвм

Лідер Руслан Калінін: Житло для переселенців

9 серпня

Він знає про проблеми вимушених переселенців на власному досвіді. 2014 року Руслан Калінін залишив, тоді вже небезпечний Донецьк і з родиною переїхав до Києва.

Тут разом із однодумцями заснував і очолив “Асоціацію переселенців”. Основні проблеми біженців - це житло і робота. Вирішувати їх Калінін і намагається.

Війна на Сході змусила тисячі людей покинути рідний дім та почати все спочатку.

- Офіційно зареєстрованих переселенців - 1 млн 509 тис. . За чотири роки питання житла взагалі не вирішуються і немає жодної держпрограми з вирішення житлового питання переселенців, - розповідає Руслан Калінін.

Руслан планує перереєструвати всіх внутрішньо переміщених осіб, а далі створити електронний реєстр.

Його мета - справедлива черга на отримання тимчасового житла, будівництво та реконструкція якого фінансують громадські організації.

- Ми пропонуємо ввести коефіцієнт вразливості, завдяки якому кожна родина отримає певну кількість балів в залежності від складу родини, кількості неповнолітніх дітей, тих, що воювали або загинули у результаті бойових дій. Таким чином, у кожної родини буде певна кількість балів, - пояснює чоловік.

Бали визначатимуть чергу родини у житлових програмах. На одну з таких німецький фонд виділив дев’ять мільярдів доларів.

Нові будинки з’являються в Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Харківській областях.

- Ми зараз знаходимось у Богодухові. Тут реконструювали будинок за кошти німецького фонду. Тут проживатимуть 10 родин - 30 переселенців, - каже Руслан.

До кінця року планують заселити 713 людей. Хто отримає житло насамперед, сьогодні це вирішують органи місцевої влади і, звичайно, не без корупції.

Однак реєстр допоможе найвразливішим.

- Таким чином, може виглядати електронний реєстр. Я це зробив на власному прикладі - тут буде основна інформація, а також сам реєстр складатиметься із різних модулей і є також електронний підпис переселенця, є модуль із основними документами. Також саме тут буде модуль - коефіцієнт вразливості, конкретна кількість балів, яку отримає кожна сім’я, - показує на ноутбуці учасник проекту.

Всі втомилися від паперової тяганини, тому посвідчення переселенця замінять пластиковою карткою, яка до того ж надасть їм знижку в великих мережах.

За програму Руслана Калініна проголосувало 1414 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада