мв

Лідер Сергій Замідра: Зробити Немішаєво містечком майбутнього

1 серпня

Селищний голова та учасник проекту “Нові лідери” Сергій Замідра мріє створити населений пункт майбутнього і почав з Немішаєво. Вже два роки він впроваджує у селищі новітні технології. 

- Люди не вірять, що це можливо. Вони думають, що технології - це щось таке, що коштує багато грошей, на що треба багато часу. А виходить, що технології - це те, у що інколи взагалі не треба нічого вкладати, крім свого особистого часу, - пояснює Сергій.

Справжній промоутер сучасних технологій, Сергій Замідра вже понад два роки очолює десяти тисячне селище Немішаєво, що на Київщині.

Тут розробляє проект “Розумне містечко”. Ідея з’явилася ще у студентські роки - Сергій вчився у Паризькій школи державного управління. По обміну їздив до Німеччини, Норвегії та Туреччини.Ще тоді накращі хайтек ідеї хотів привезти в Україну.

В Немішаєвому запровадив електронний квиток пільговикам - втілення коштувало 10 тис. гривень. Заощадили вже 270 тисяч.

Цим проектом зацікавилися не лише в інших українських містах, а й у Польщі.

- В минулому році ми створили соціальну картку немішаєвця - це електронний квиток. Вона забезпечила нам 90% економії нашого місцевого бюджету селищного на проїзд пільговиків. Ця практика визнана кращою практикою України минулого року, - каже учасник проекту.

Вулиці в Немішаєві освітлюються автоматично, без участі людей. Комп’ютери самі розуміють, коли починає темніти.

Нові ідеї пропонують і в Немішаєвському молодіжному парламенті: юні мешканці створюють електронну базу населення.

- Для зручності, для того, щоб можна було одразу знайти всі дані через базу, а не ритись по картках. А також Немішаєво буде перше в Україні селище, яке повністю весь реєстр перенесло в електронний вигляд, - пояснює Артем, президент немішаєвського молодіжного парламенту.

В агротехнічний коледж Немішаєвого запросили 70 кращих вихованців київського палацу дітей та юнацтва. Вони досліджують якість води та повітря.

- Сталий розвиток - це екологія, тому будь-яка громада має ґрунтуватися на дослідженнях, розвитку екології, активній роботі мікробіологів. Я сподіваюсь, що діти, які є сьогодні тут у таборі, завтра стануть основою розвитку української науки, - каже Сергій.

На полях інституту картоплярства, що у Немішаєві, разом з ізраїльськими партнерами застосовують сучасні екологічні технології. За допомогою дронів бачать, де на полі є колорадські жуки або ознаки хвороби на листках. Завдяки цьому менше використовують хімікатів.

- Легкі дрони, які знімають картопляні поля, і потім більш важкі дрони, які відслідковують: де, який листочок захворів, яка хвороба з’явилася для того, щоб потім швидко локалізувати цю хворобу в маленькій точці, - розповідає чоловік.

Реалізувати кращі світові практики, поширити їх Україною та створити прогресивну громаду - головна мета Сергія Замідри. А перемога у проекті та мільйон гривень допоможе швидше здійснити задумане.

- Коли таких містечок з інноваціями стане більше, то одразу буде на кого рівнятися. Поки що нас в Україні одиниці, але вже найближчим часом, я думаю, що будуть десятки, а там уже близько й сотні. Таким чином, ми реально зможемо змінити країну знизу, - мріє чоловік.

За програму Сергія Замідри проголосувало 196 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців він не пройшов. Але його програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ІСТV:

Інші новини

Громадська наглядова рада