в

Лідер Святослав Заворотній: Як відслідковувати ефективність витрат громад?

18 липня

Скільки заробили, на що витратили і скільки лишилося — хочете знати, куди йдуть гроші вашої територіальної громади? Допоможе у цьому спеціальний сайт, над створенням якого працює Святослав Заворотній, учасник проекту "Нові лідери".

Дані про державні кошти у своїй більшості малодоступні. І хоча риба гниє з голови, на рівні місцевої влади також не все прозоро. Механізм, як відстежити діяльність територіальних громад, пропонує до втілення Святослав Заворотній.

— Громадянин може проконтролювати доброчесність керівника громади і зрозуміти, за яким напрямкам кошти, які акумулювались у бюджеті громади, розподіляються і використовуються, - розповідає він.  

Під час децентралізації в Україні утворились майже 700 територіальних громад, і це не межа. Реформа ефективна - за минулий рік їх фінансування зросло на понад 20%. 
Однак не кожен українець відчув позитивні зміни у своєму регіоні.

— Тому у нас виникає нагальна потреба, аби суспільство мало змогу контролювати об'єднані громади, які ці кошти використовуватимуть. Наша платформа відображатиме дохідну видаткову частину в бюджеті об'єднаних територіальних громад.

Святослав планує створити спеціальний портал, де зосередить дані про публічну та фінансову діяльність ОТГ. Ви переходите на сайт, обираєте область, громаду і отримаєте дані, що вас цікавлять. Аналогічні проекти вже є, однак працюють неефективно. 

— Вони незручні у використанні, оскільки не відображають динаміки надходжень, вони надають констатацію факту "така-то громада має такі-то доходи, має такі-то видатки". І все, - знизує плечима він.

Портал Святослава унікальний: баланс бюджету тут фіксується щомісячно — так легше оцінити економічний розвиток громади. 

— Виникає логічне запитання: звідки ми візьмемо дані? У нас є, в основному, три джерела: державна служба статистики, сайт "Децентралізація", Міністерство фінансів України, - каже Святослав. 

Звітні дані з цих інститутів надходять на сайт автоматично. Рух фінансів стає прозорішим і доступнішим для тих, хто хоче контролювати бюджетні гроші своєї громади. 

За програму Святослава Заворотнього проголосував 1031 виборець. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми “Факти” телеканалу ICTV:

 

Інші новини

Громадська наглядова рада