ч

Лідер Тарас Шкітер: Як вирішити проблему округів без депутатів?

30 липня

Лучанин Тарас Шкітер, учасник проекту "Нові лідери", хоче змінити виборчу систему. Бо нині чи не у кожному обласному центрі є місця, де не ступала нога депутата. Мова іде про округи, які після останніх виборів до місцевих рад залишились без представників у муніципалітетах.

Медійник та громадський діяч Тарас Шкітер показує "Вікнам" невеличкий офіс у середмісті Луцька. Це приймальня громадської організації "Свідомі". Тарас - її співзасновник, і от уже рік увесь вільний від роботи час проводить тут.

Це відкритий офіс, який комунікує з лучанами, і ми намагаємось вирішувати їхні проблеми, слугуючи буфером між громадянами та міською радою. Щотижня до офісу приходять десятки містян. Тарас запевняє - більшості з них просто немає до кого звернутися.

— В Луцьку із 42 виборчих округів до Луцької міської ради 12 округів не мають депутатів, - каже Тарас Шкітер. 

Натомість у місті існують райони, які мають по кілька представників. Аби побороти цю несправедливість, Тарас із колегами започаткував програму захисту осиротілих округів. Бо ж, дослідивши ситуацію, переконалися: гроші з бюджету насамперед отримують громади, що мають свого представника у владі. У округах без депутата втричі менше відремонтованих прибудинкових територій і вчетверо менше встановлюється спортивних майданчиків. 

Наскільки разючою є відмінність, Тарас показує на прикладі звичайних будинків у центрі Луцька.

Цей двір із новеньким дорожнім покриттям, ошатними газонами та сучасним дитмайданчиком має свого представника. 

— Все, в принципі, що залежить від депутата або міського муніципалітету, тут виконано. Більше - складно придумати: тут все доглянуто, є комунікація людей із депутатом, - розповідає він журналістам. 

Усього за кількасот метрів від оази чистоти та доглянутості - справжні міські нетрі: замість клумб - суцільні чагарники та розбиті дороги. Діти про сучасний майданчик тут лише мріють.

— Цьому двору уже 25 років. Бачите, все як 25 років назад було, так і залишилось, - каже Віра Максимюк, голова одразу кількох ОСББ у цьому дворі. Чи не щодня до неї звертаються мешканці із проханням відремонтувати аварійне подвір'я. Але самотужки вибити фінансуваня - майже нереально. 

 — На нашому окрузі немає депутата, і це велика проблема, - каже жінка.

Схожа ситуація, каже Тарас, склалась по усій Україні. Аби вплинути на це, команда "Свідомих" уже напрацьовує зміни до виборчого кодексу, аби на наступних виборах 2020 року кожен із округів отримав свого обранця. А поки що просто серед вулиці волонтери розповідають містянам, як залучити бюджетні гроші без депутата. 

— Завдяки національному проекту "Нові лідери" ми зможемо змусити законотворців звернути увагу на це і  привернути увагу мешканців. Справедливості, говорять, немає, але в цій сфері я сподівають її досягнути, - розповідає журналістам Тарас Шкітер. 

За програму Тараса Шкітера проголосувало 186 виборців, і у 50-ку лідерів із навишим рейтингом за кількістю голосів він не пройшов. Але його програму облав Відбірковий комітет. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

 

Інші новини

Громадська наглядова рада