мпкам

Лідер Валентина Ведровська: Повернути молодь в села

9 серпня

Вона мріє, щоб в українських селах вирувало життя, щоб була робота, цивілізація і культура.

Валентина Ведровська на прикладі рідного села Соколівка реалізовує пілотний проект громади, де молодь матиме можливості та перспективу реалізувати себе.

Соколівка на Львівщині колись було містечком, а нині вимираюче село. Оживити його - найбільша мрія Валентини Ведровської.

- Ця школа, коли будувалася була розрахована більше ніж на тисячу учнів, зараз навчається 40 дітей, - каже Валентина.

Саме діти мають стати рушіями змін переконана учасниця проекту “Нові лідери” Валентина Ведровська. Для них з командою організовує тренувальний табір.

- Ми навчаємося бути дорослішими, самостійними. Робили фестиваль, танці, складали самі вірші, пісні, - розповідає школярка Вікторія Марущин.

Ми вже даємо дітям можливість своїми проектами, щось зробити для своєї громади. Тобто, зробити те, що тобі постійно нагадуватиме, що я тут зробив, що це є моє, що буде надихати повернутися, - впевнена учасниця проекту.

Цей майданчик, до прикладу, з’явився завдяки самим дітлахам два роки тому, коли Валентина з колегами влаштували проект подаруй радість дітям.

- Навчання під час цього пілотного проекту відбувались по проектному менеджменту і діти визначили, написали короткий маленький проект і вирішили, що їм потрібен дитячий майданчик, - розповідає громадська активістка Софія Ворончук.

Робота з молоддю, лише перший крок задуму Валентини. До осені дітлахів гартуватимуть у таборі і вчитимуть основам менеджменту. Далі - створять дитячу раду і залучать її до роботи місцевої влади.

Натомість сама громада має бути комфортною, безпечною і зручною для дитини, аби вона вже дорослою захотіла сюди повернутися.

- Якщо молоді потрібні робочі місця, ми просто можемо надати молоді приміщення - хай вони зроблять там кав’ярню чи ми можемо привести якісь бізнес-інвестиції - зробити велику агрофірму чи іншу фірму і молодь може там працювати, - впевнена Валентина

Жінка пояснює основну помилку - тепер, коли громада отримує гроші, витрачає їх на те, що дає короткочасний ефект: дороги і освітлення, але з часом користуватися благами стає нікому.

До прикладу, цей народний дім - схожа будівля є в кожному селі. Мешканці кваплять - треба негайно відновити, бо завалиться, але це не завжди виправдано.

Спершу, громада має зібратися і спільно визначитися, для чого пристосувати споруду, аби вона допомогла вдихнути нове життя у їхню Соколівку.

За програму Валентини Ведровської проголосувало 888 виборців, тож у топ-50 Лідерів за результатами голосування Виборців вона не пройшла. Але її програму з-поміж 860 анкет претендентів відібрав Відбірковий комітет.

Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада