рр

Лідер Валерій Веремчук: Онлайн-платформа, яка відстежить кожну бюджетну гривню

25 липня

Знати: куди ідуть ваші гроші, коли дороблять ремонт вашого будинку чи коли побудують дитячий майданчик. Щоб отримати відповідь на ці питання у чиновників, треба оббігати не один кабінет і наштовхнутися на байдужість і хамство, хоча вся ця інформація публічна.

Над тим, аби спростити марудну справу і наблизити владу до громади, працює львів’янин Валерій Веремчук. Він розробив онлайн-платформу, яка може відстежити кожну бюджетну гривню.

- Для того, щоби ми як платники податків розуміли: що робиться, що будуть робити і за які гроші робитимуть щось в нашому будинку, ця система буде легкою і доступною, - пояснює Валерій.

Достатньо лише знайти на карті об’єкт, який вас цікавить і натиснути на позначку.

- На що пішов 1 млн гривень: ремонтно-реставраційні роботи з метою відновлення функціонування дошкільного закладу, іншими словами, садочок, - показує на планшеті чоловік.

Система показує, хто ремонтував об’єкт, і навіть вказує контакти. Те, що Валерій демонструє, поки прототип бюджетної карти - його розробили торік.

Із цим задумом він і потрапив до другого туру проекту “Нові лідери”.

Нині планує вдосконалити ідею, каже, що аналізуючи дані, громада зможе контролювати діяльність чиновників - це стимулюватиме владу бути прозорішою.

- Стереотип такий: якщо щось роблять погано, значить точно крадуть. Тому сьогодні виконавчій владі потрібно щоби люди бачили, що робиться, чому повільно, де затягується, хто з посадовців винен, - впевнений учасник проекту.

Сам, окрім, політики працює там, де затягувати ніяк не можна - у команді волонтерів. Домовляється з благодійниками з-за кордону. Разом передають у лікарні і шпиталі дороге медичне обладнання.

Функціональне ліжко-трансформер коштує майже три тисячі євро. Схожі ліжка у Львівські лікарні, їх торік доставили понад чотири сотні. Із цього складу у медзаклади поїдуть: якісні тумбочки, тренажери, інвалідні візки - усі від австрійських благодійників.

- В основному, поїде у шпиталь. Там є відділення для АТОвців. Фактично, місце є, але воно порожнє. Все це оснащення буде комплектацією цього відділення, - пояснює Валерій.

У майбутньому, в межах проекту, Валерій Веремчук прагне укомплектувати і базу активістів, які покращуватимуть життя громади локально, на рівні мікрорайонів чи, навіть, кварталів. Бо впевнений - великі справи починаються із малих кроків.

За програму Валерія Веремчука проголосувало 1375 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада