уцка

Лідер Володимир Дем’яненко: Як змусити держустанови якісно працювати онлайн

22 червня

Нескінченні черги, безглузда трата часу й паперова бюрократія. А ще старе програмне забезпечення та фото інновацій. Так сьогодні працюють більшість державних установ — особливо в регіонах.

Так далі не можна, каже лідер Володимир Дем'яненко.

— Вони працюють за наші із вами податки. І наше бажання — мені здається, обгрунтоване — мати дуже зручний, максимально дешевий і швидкий сервіс, - розповідає він.

Як зробити державні установи мобільними та інноваційними — щоб і людям стало зручніше, і гроші державні заощадити, Володимир знає не з чуток. 15 років він працює в IT-галузі. Починав із розробки найпростіших сайтів.

Нині у нього власна компанія із офісамиу  Києві і Севєродонецьку, в якій працюють понад 70 людей.

На рахунку Володимира та його команди — понад 100 вдалих IT-розробок: більшість з них — для іноземних компаній. Хотілось би навпаки — працювати на внутрішньому ринку та розвивати вітчизняну економіку.

—Тому що в Україні більше 100 тисяч класних айтішників, які працюють на західний ринок. Проблема у тому, що внутрішній ринок України — не більше 3 %  — замовляють у цих же розробників. Ми маємо армію айтішників, яка створює сучасні онлайн-сервіси, програмує автомобілі майбутнього, працюють над штучним інтелектом. За якістю продукту ми — в топ-п'ятірці світу, але всі наші розробки йдуть за кордон, — зауважує Володимир Дем’яненко.

Державні компанії та органи місцевої влади інноваціями користуватись не поспішають.

Одна з причин — відсутній дієвий механізм придбання IT-послуг для держустанов.

— Українські держустанови не мають змоги придбати якісний IT-продукт. Єдиний вихід для них — залучити розробника до себе у штат. Але це також дуже складно зробити. Тому найчастіше вони не роблять ніякі продукти, бо немає правил гри, — каже Дем’яненко.

У нього в планах розробити програму діджиталізації держпідприємств — таку собі покрокову інструкцію, за якою і сільради, і великі держструктури могли б запроваджувати цифрові технології, аби стати зручними та конкурентними для людей.

А потім — створити платформу на кшталт "Прозорро", на якій українські підприємства могли б купувати якісні IT-продукти.

— З одної сторони, отримати новий ринок замовлень всередині України — так би мовити, підтримати економіку. З іншого боку — це дозволить держкомпаніям бути ефективними. І з третього боку, ми як жителі України зможемо отримувати якісні сервіси від державних компаній.

До речі, за програму Володимира Дем'яненка проголосувало 211 виборців. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше про план діджиталізації країни дивіться у сюжеті:

 

Інші новини

Громадська наглядова рада