рр

Лідер Володимир Гергелюк: зберегти Дністер і дати роботу місцевим громадянам

25 липня

Зберегти Дністер і дати місцевій громаді заробляти на туризмі - саме цим переймається учасник проекту “Нові лідери” Володимир Гергелюк.

Зелені плеса Дністра нині манять помилуватися червонокнижними птахами, а помережені тріщинами скелясті береги каньйону залишаються прихистком для рідкісних рослин - все це вабить тисячі туристів, тож він проти будівництва ГЕС.

Промислове використання річки змінить унікальні ландшафти і забере у людей реальні гроші від туризму.

Село Нижнів всього за 30 км від Івано-Франківська, на понад 2 тис. жителів тут працює школа, садочок, амбулаторія і пошта. Та через безробіття люди масово виїжджають за кордон.

- Дуже значна частина людей виїхала за межі України на заробітки до Європи, особливо у Польщу. Багато людей в нас працює в Італії, частина людей виїхали у Сполучені Штати Америки, - розповідає сільський голова Нижнева Леся Ковалюк.

Уздовж села пролягає траса до Києва, саме тут починається Дністровський каньйон - одне із чудес України, яке може врятувати Нижнів від вимирання.

Жити посеред заповідної природи без шкоди для неї - таку ідею пропагує Володимир Гергелюк у проекті “Нові лідери”. Таке спало на думку, коли він з іншими активістами об’єдналися проти будівництва одразу шести ГЕС у руслі Дністра.

- Ми дійшли до того, що потрібно пропонувати альтернативу, а саме розвиток туристичної галузі на Дністрі, - ділиться учасник проекту.

Володимир - підприємець, а тому розуміє, що принадити гроші на порожнє місце - важко. Тож пропонує створити своєрідний місток між селом і бізнесом.

- Є місце для конференц-залу, є декілька номерів, є кемпінг-парк та трейлер-парк, - показує Володимир.

Свою мрію чоловік уже візуалізував: презентує етно-комплекс “Бухта Товмач”.

Він певен, що човен-станція стане першим кроком для порятунку прибережних сіл.

- Немає логістики, немає під’їздних доріг - дуже важко з цим конкурувати. Якщо говорити про якісь туристичні принади, до яких є під’їзди. Тому добиратися по Дністру, милуючись краєвидами, які є навкруги каньйону - це самий зручний спосіб, - впевнений чоловік.

Уздовж каньйону чимало мальовничих печер і гротів, водоспадів, заплав і хвойних лісів. Інтегрована мапа допоможе мандрівникам спланувати відпочинок уздовж річки. Ще одна принада - Дністровська регата, де прибережні села влаштовуватимуть щорічні гостини та річкові сплави.

На Дністрі збереглися острівці з бобрами, червонокнижними чаплями. Тут унікальні місця для сплавів і риболовлі, а якщо тут відремонтувати дорогу, звести готелі і кав’ярні, оглядові майданчики, каже Володимир Гергелюк, - Ніжнів стане бажаним для багатьох туристів.

За програму Володимира Гергелюка проголосувало 1301 виборець. Доля його програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ та ІСТV виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Детальніше у сюжеті програми Фактів ICTV:

Інші новини

Громадська наглядова рада