2

Лідер Заславець Ірина: проект про трансплантацію органів

7 червня

Сьогоднішня історія про журналістку Ірину Заславець. Завдяки трансплантації вона здолала рак і тепер бореться за життя інших. 

Вона на собі відчула парадокси української медицини й, головне, знає, як їх виправити.

Мета її проекту в Нових лідерах – створення дієвої вітчизняної системи трансплантації органів, яка може врятувати тисячі життів.

Вижила сама, аби рятувати інших. Дев’ять років тому Ірина Заславець захворіла на рак, українська медицина лікувала дівчину два роки, але виявилася безсилою.Тому рятувати життя Ірина була змушена в Німеччині, тамтешні лікарі за 100 тисяч євро провели транплантацію кісткового мозку й Ірина одужала.

Але усвідомлення несправедливості й відсталості української медицини - змусило журналістку присвятити себе темі трансплантології. 

Я вижила, я вважаю, що мені пощастило і тепер я хочу, аби виживали інші люди в Україні. Я була на їхньому місці. Я знаю як це тяжко. І я хочу, аби вони теж жили.

Пересаджувати органи українські медики вміють, але не можуть через недосконале законодавство. Суспільство мало обізнане в темі, люди бояться самої думки стати донором після смерті, хоча у світі це загальноприйнята практика.

Ми фінансуємо чужу медицину, а не розвиваємо свою - це треба змінювати. 

Дивіться: Лідер Олексій Паращенко: безкоштовний спорт дітям

Як журналіст, Ірина побувала в операційних кращих білоруських, індійських і інших трансплантологів. Там вона супроводжувала українських пацієнтів, яким через бюрократичні парадокси не змогли допомогти на Батьківщині. 

Дівчина на власні очі бачила, як серця одних, уже померлих людей, рятували життя героям її сюжетів, і як через байдужість та зволікання української системи наші пацієнти так і не дочекалися донорського органу. 

За два останні роки померло більше десяти героїв її сюжетів. Хоча їх можна було б урятувати в Україні.

Моя участь в Нових лідерах - це можливість голосно на всю Україну заявити про свою мету, про свій пілотний проект, про важливість трансплантології.

Нагадаємо, що вчора писали про електрокари та альтернативну енергетику  проект Костянтина Євтушенка

Читайте: Лідери напрямку “Медицина”

Дивіться детальніше у сюжеті Фактів ICTV:
 

Інші новини

Громадська наглядова рада