пп

Ми підтримуємо виборчу реформу та прийняття Виборчого Кодексу - Тарас Шкітер

19 вересня

Громадянський Рух "СВІДОМІ" вже понад рік працює над вирішенням проблеми "округів без депутатів" у Луцьку. Було проаналізовано причини та наслідки цього явища. Наша команда довела, що проблема суто політична та має значні негативні наслідки для великої кількості громадян та розвитку міст.

- Результати наших журналістських досліджень по Луцьку показують, що на "округах без депутатів" ремонтують втричі менше прибудинкових територій та встановлюють вчетверо менше спортивних майданчиків.

А у Києві різниця ще більша. Території, де немає депутатів, отримують значно менше уваги влади та бюджетних коштів на розвиток, ніж ті, від яких депутати є. Близько 25 % територій міст через це занепадають. За 5 років каденції депутатів розбіжності в розвитку різних мікрорайонів міст стануть разючі.

Саме діючий закон про вибори породив таку несправедливість, проте ми повинні та можемо її усунути. Проблему "округів без депутатів" потрібно вирішувати двома шляхами.

Перший - це усунення наслідків проблеми на місцевому рівні через прийняття відповідних рішень про додаткове фінансування ініціатив виборців в "округах без депутатів". Громадянський Рух "СВІДОМІ" запустив і контролює цей процес у Луцьку, а також поширює нашу позитивну практику у Києві та Рівному.

- Другий - це зміна виборчої системи на більш справедливу та представницьку через зміни у виборчому законодавстві на національному рівні. Ми надаємо додаткові аргументи парламентарям для зміни виборчої системи на місцевих виборах, щоб ліквідувати явище "округів без депутатів". 

- Системно вирішити проблему "округів без депутатів" можна лише через зміну виборчої системи. Зокрема, на пропорційну систему з відкритими регіональними списками. Ми вимагаємо у народних депутатів прийняття у другому читанні проекту Виборчого Кодексу, який передбачає впровадження цієї виборчої системи і для обрання парламенту, і для частини місцевих рад, - заявляє Співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Тарас Шкітер.
 

Інші новини

Громадська наглядова рада