Матвієнко

Ми повинні знайти розумний баланс, щоб не занапастити місію проекту - Матвієнко

25 травня

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, кураторка Української школи політичних студій та член Громадської наглядової ради проекту Нові лідери Світлана Матвієнко розповіла про труднощі, які виникають під час роботи над проектом та розмови навколо репутації "Нових лідерів".

— Які труднощі виникають у процесі роботи над проектом? Як вдається відбиватися від критики?

Найбільшим викликом було за короткий час поширити інформацію про проект і заохотити потенційних лідерів та виборців брати у ньому участь. Із цим викликом ми успішно впоралися: заявки подали майже 1400 учасників і вже понад 103 тисяч виборців зареєструвалося на сьогодні на нашому сайті. 

Другим викликом є велика кількість партнерів, безпосередньо задіяних у реалізації проекту. Координувати таку діяльність непросто, тому іноді можуть траплятися і помилки, і неузгодженості. 

Третій виклик — питання якості телевізійного продукту: з одного боку, він має бути не рафінованим, а цікавим і зрозумілим для великої кількості телеглядачів, тобто популярним, а з іншого — ми не можемо собі дозволити бути популістами.

Ми повинні знайти розумний баланс, бо інакше занапастимо нашу місію — заохотити людей до критичного осмислення пропонованих учасниками ідей та програм, свідомого вибору, показати різницю між голосуванням "шлунком" — за солодкі обіцянки; "лібідо" — за красиву жіночу фігуру чи міцну чоловічу статуру; розумом — за програму та план її реалізації.

Четвертим викликом я би назвала той факт, що подібний проект реалізується в Україні вперше — і за змістом, і за формою, і за способом його фінансування, і за методом управління ним. Це пошук формату. 

Спільне тут одне: розуміння важливості такого проекту для суспільства загалом, особливо — для ціннісних суспільних дискусій.

Нагадаємо, що пропонують Україні Лідери Закарпаття.

— Навколо "Нових лідерів" багато розмов, зокрема й про вигоду Віктора Пінчука, просування Вакарчука на посаду президента, присутність у проекті пана Льовочкіна… Не боїтеся зіпсувати свою репутацію?

— Про вигоду Віктора Пінчука запитання можна поставити йому особисто. Принаймні я би так і вчинила. Щодо широких дискусій і порівнянь з "Озимим поколінням" — я би так не спрощувала. Гадаю, після цього досвіду Віктор Пінчук істотно розширив горизонт своїх уявлень про те, чого він насправді прагне і що хотів би розвивати. Проте це, повторюю, запитання до нього.

Щодо грошей Пінчука. Ні я особисто, ні організація, яку я очолюю, за роботу над цим проектом не отримуємо жодної копійки від його компаній чи з будь-якого іншого джерела. Так само, як і інші члени Громадської наглядової ради. 

Проте не варто забувати, що ми отримали майданчик. Для нас було принципово з самого початку знати, що цей проект не пов'язаний із просуванням Святослава Вакарчука чи будь-кого іншого на посаду президента чи в парламент. 

Одним з правил проекту є неможливість бути учасником/учасницею, якщо особа нині є депутатом чи в минулого була обрана до Верховної Ради, є членом уряду чи очолює ЦОВВ. Ми не можемо нести відповідальність за всіх учасників, які вирішили взяти участь у проекті.

Щодо присутності Сергія Льовочкіна — хочу підкреслити: соціальні мережі не репрезентують всієї України, тому я раджу мислити критично і не реагувати на неправдиву інформацію. 

Організація, яку очолює Андрій Єрмолаєв, — ІСД "Нова Україна" — ще 3 травня заявила, що задля того, аби проект відбувся і не залишилося поля для публічних маніпуляцій, готова вийти з Громадської наглядової ради. Це не "вибір Фейсбуку", і це важливо розуміти. 

Ми цінуємо інтелектуальний внесок кожного у проект і не дозволимо цим маніпулювати. Найкращий спосіб зберегти репутацію — не зробити в житті нічого суспільно значущого. 

Тоді про тебе, крім твого найближчого оточення, просто ніхто не знатиме. Це точно не мій вибір.

Детальніше — за посиланням

Нагадаємо також відповіді на найпоширеніші запитання від учасників проекту "Нові лідери". 
 

Інші новини

Громадська наглядова рада