Рибачук

Ми шукаємо людей, які розуміють, навіщо змінювати систему - Олег Рибачук

3 квітня

Голова і співзасновник Центру UA, один з ініціаторів кампанії «Новий Громадянин» та громадського руху ЧЕСНО, а також голова наглядової ради Фундації «Суспільність» Олег Рибачук  прокоментував, яких кандидатів шукає проект Нові лідери, а також розповів про те, якою має бути програмна мета кандидата.

Далі — пряма мова.

- Лідером нової України має бути людина, яка не просто хоче змінити систему, а розуміє, навіщо вона це робить. 

Для мене важливо, щоб людина усвідомлювала і реалістично уявляла, що має бути зроблено для того,  щоб Україна стала такою, якою він\вона її бачить.

Що стосується програмної мети. Учасники мають усвідомлювати, що вони сприймаються як лідери країни –  не села, не міста, не області, а країни.

І, якщо вони відчувають, розуміють хоча б те, як вони можуть змінити частину України, то їм треба писати програму у тій сфері, де вони мають практичний досвід. 

Умовно кажучи, якщо ви працювали вчителем, добре знаєте проблеми системи освіти чи відчуваєте компетенцію, то я б радив писати програму. 

Наприклад, якою має бути країна освітянська, чи якою буде Україна після економічної реформи, чи якою має бути, якщо ви військовий. Тобто, краще писати програму базуючись уже на власному практичному досвіді, інакше буде важко і неприродньо, і буде складно переконати всіх інших, що ви є та людина, яка досягне цієї цілі.

Баланс тут теж дуже важливий – нехай у вас буде не 100-відсотковий досвід, але ви маєте якусь практику. Люди мають відчувати, що ви дійсно орієнтуєтеся в тому, на чому базується ваша програма: Ви її не переписали, не витягнули з інтернету.

Цей момент дуже тонко відчувається – є ви експертом, є у вас досвід, є у вас розуміння чи ви знаєте поверхнево. Я б порадив саме такий критерій використовувати.

Читайте: 5 причин, чому нам потрібен проект "Нові лідери" 

Нагадаємо, Роман Бондар вважає, що нам потрібне лідерство не особистості, а ідеї.

Інші новини

Громадська наглядова рада