Роман

Нам потрібне лідерство не особистості, а ідеї - Роман Бондар про Нових лідерів

29 березня

Керуючий партнер громадської організації Odgers Berndtson Ukraine Роман Бондар прокоментував, яких кандидатів шукає проект Нові лідери, а також розповів про те, якою має бути програмна мета кандидата.

Далі — пряма мова.

Повинно бути поєднання кількох речей.

По-перше, у цієї людини повинна бути бездоганна репутація і сильний ціннісний корсет, тому що ми бачили упродовж усієї української історії низьку якість політичної еліти. Обумовлено це, в першу чергу, тим, що люди змінюють позицію в залежності від кон'юктури, від впливу ситуації.

Україна дуже гостро потребує тих, хто здатний послідовно і до кінця відбудовувати\відстоювати свої ціннісні переконання.


Друге - нам потрібна людина, яка має ясну ідеологію, розуміє, яку мету вона хоче досягти, яким чином ця мета повинна бути реалізована і готова її озвучити або описати у дуже чіткій послідовності кроків, етапів та дій. Так, щоб повірили інші люди, так, щоб вони надихнулися і пішли за цією людиною.

Нам потрібне лідерство не особистості, а лідерство ідеї, яка народжує особистість.


Третє - це здатність керувати великими групами людей, колективами. Людиною, яка задає правила гри, яка керує людьми на основі професіоналізму і їх здатності робити внесок, а не лояльності, кумівства або особистої відданості, як це довгий час є стандартом для української політики і державної системи, в тому числі і влади.


Четверте - ця людина повинна бути дуже яскравою рольовою моделлю, тобто вона повинна бути носієм якостей і характеристик, які інші люди могли б наслідувати і копіювати.


У нас проблема в тому, що зараз дуже мало в політиці людей, яких можна наслідувати, яким хотілося б природним чином підкорятися - це і є, та сама якість лідера -  коли ти дивишся на людину — і ти хочеш стати такою як вона, і ти готовий піти на все для того, щоб її бачення, її картинка майбутнього реалізовувалася.


З програмною метою все дуже просто. Програмна мета - це відображення світогляду людини. Для того, щоб люди природним чином слідували за лідером, вони повинні розуміти, що у нього в середині: його мотиви, яка у нього картинка світу, у що він вірить. Повинні розуміти до якої мети або до якого бачення він веде цих людей. Тобто, для чого слідувати за цією людиною.


Тому мета повинна послідовно розгортати або відображати кілька компонентів: абстрактні принципи і цілі, в які вірить людина, яку Україну людина хоче побудувати, на підставі яких принципів, цінностей або стандартів збирається це робити, відображаючи своє особисте ставлення до того, яким чином він буде все це втілювати.


І потім основні шматки або елементи, стовпи, на яких повинна стояти програмна мета,  конкретне відношення з приводу основних соціально-політичних процесів, або економічних, тобто освіта, культура.


Спочатку абстрактне бачення: яку Україну Лідер хоче будувати, на підставі яких принципів, стандартів, цінностей він збирається це робити і які конкретно заходи, проекти.


Або, наприклад, у нього є якийсь проект - він повинен описати поетапно: як він збирається цей проект втілювати і як цей проект вписується у велику задачу створення успішної та перспективної України.

Читайте: Як правильно заповнити Анкету

До слова, Odgers Berndtson Ukraine – одна з 34 громадських організацій, які стали ініціаторами проекту Нові лідери.


 

Спілкувалася Анастасія Скоблюк.

 

Інші новини

Громадська наглядова рада