Богуслав

Не хабарі, а здібності: як молоді пробитися на держслужбу - Марія Богуслав

13 вересня

— Ви навчаєтеся у найкращому університеті. Уже тільки за це вас візьмуть на роботу — заберуть із руками і ногами! — з сарказмом у голосі починає розповідь про те, як стала експертом зі створення освітніх проектів, Марія Богуслав.

Зараз вона іронізує, але сама у свій час завершувала Національний авіаційний університет за спеціальністю хіммолога — і не працювала ним жодного дня.

— Тоді були інші часи — мені сказали вступати туди батьки. Зараз уся моя діяльність спрямована на те, щоб люди, коли віддають дитя в університет, спитали його, чи він хоче бути тим бухгалтером. Бо потім у 35 років він раптом озирнеться і подумає - куди я потрапив, навіщо це мені? — розповідає Марія у хабі “Укрінформу”.

Впроваджувати у життя освітні новинки їй допомагає команда, і під час інтерв’ю лідер постійно каже “ми” замість “я”. За цим словом ховається цілий штат її колег по громадській організації “Асоціація інноваційної та цифрової освіти”.

Мета у Марії одна — залишити перспективну молодь у нашій країні. Втілення ідеї розбила на три завдання, які вже реалізує — у тому числі і через проект “Нові лідери”.

Далі  пряма мова.

Чому тема освіти

— Наша команда у сфері освіти працює уже близько 15 років і уже успішно реалізувала понад 100 проектів.

Зараз ми взяли курс на онлайн-освіту, тому що це дозволяє охопити максимальну кількість людей і відслідкувати серед них найактивніших.

Наше завдання знайти найкращих — адже за статистикою лише 10% людей переходять від слова до діла. Через наші освітні інструменти ми їх, власне, і можемо шукати.

У кожному із наших проектів є певний рейтинг найбільш мотивованих учасників. Адже гіпотеза моєї команди така: якщо людей, які готові над собою працювати, заохотити до  здобуття додаткової освіти, вони зможуть збудувати сильну країну.

123

 

“Не через хабарі, а завдяки власним здібностям”

— Соціальний ліфт Skills Academy, над яким ми зараз працюємо, у подальшому має вписатися у державну систему.

Ми розробили його у 2013 році, аби у молодих людей був інструмент для покращення своїх навичок і подальшої роботи — можливо, на держслужбі. Не через хабарі, а завдяки власним здібностям.

Якщо людина хоче і вміє саморозвиватися, швидко навчатися, то чим би вона не займалась, лиш дай їй нову тему — і вона над нею працюватиме і дуже швидко опанує нову професію чи нові посадові обов'язки.

Спілкуючись зі спеціалістами із підбору кадрів, ми зрозуміли, що цей критерій самовдосконалення є визначальним при підборі працівників: якщо ти постійно дивишся онлайн-лекції, працюєш над собою, весь час активний, то можеш піднімати собі цей рейтинг простим способом.

Skills Academy — соцмережа, де молодь могла б розвивати так звані “м’які” навички або soft skills (надпрофесійні навички, які відповідають за успішну участь у робочому процесі, і, на відміну від спеціалізованих навичок, не пов'язані з конкретною сферою - Ред.). Там запрограмована можливість, щоб всі ланки для розвитку людини мали місце.

З одного боку тут багато онлайн-курсів, лекцій від відомих людей, які допомагають людям отримати додаткові навички і в рейтингу проекту піднятися.

З іншого — на сайті зареєстровано багато шкіл, університетів, профільних компаній, які, аналізуючи рейтинг, можуть відбирати найкращих.

Ми розробили цю систему, бо зараз у державних відомствах не вистачає креативної молоді. І це теж частина механізму нашого соціального ліфту.

В ідеалі міністерство могло би домовитись з профільними університетами, й одразу з 4-5 курсу забирали собі людей на практику. Проте так не робиться.

Насправді у міністерствах ніхто ніжками не дійде до того університету, і навпаки, керівник кадрового відділу в університеті не проб'ється до міністерств.

ш

 

Як працює соціальний ліфт Skills Academy

— HR-менеджер компанії або держоргану моніторить базу даних учасників. У нас розроблений для цього кабінет для роботодавця, де він бачить списки найуспішніших і може відсортувати собі людей за критеріями: наприклад, місто — Чернігів, вік — 20 чи 30 років, університет - Чернігівський національний технологічний університет.

Загалом у інструментарії Skills Academy — 12 критеріїв відбору людей.

Ми робили проект виключно на власні і грантові кошти — запровадити цей інструмент у надії на те, що потім коли його візьмуть на баланс у державні структури, і з'явиться можливість його покращення. Прийшли щасливі в державну службу зайнятості: мовляв, беріть наш готовий продукт і через нього працевлаштовуйте людей.

Але, мабуть, 2013 рік — то дуже було зарано для цього проекту. Ми його запровадили перед Майданом — за 2 тижні після офіційного відкриття проекту почалися розстріли. І після цього тема “заморозилась” на рік-два, тому що просто було не до цього: війна, багато економічних проблем, зміна влади — і вибудовування схеми взаємодії між трьома ланками "університет-бізнес-держава" було не на часі.

Проте досі на ринку праці все ще немає такого інструменту, щоб у один клік відсортувати тисячі однотипних резюме і зробити так, щоб згори були найкращі. Є тільки певні комерційні проекти.  

Працюємо над проектом у спокійному темпі, але у планах на базі Skills Academy створити Національне агентство кадрів.

Читайте: Містечка, крутіші за мегаполіси - як навчити змінювати громаду власноруч - Омелян

Держслужба VS Громадська діяльність: Де швидші зміни

— У свій час я пішла на державну службу, щоб з’ясувати, як працює система зсередини і навчитися робити системні зміни. Працювала саме в тих державних органах, які стосуються розвитку людського капіталу.

І от що я з’ясувала щодо державної служби:

  • У державних органах є багато коштів, але їх не так швидко можна спрямувати у реформи. Я спробувала це зробити у 3 різних державних органах — 3 роки я віддала державній політиці, щоб щось змінити. І нам вдалось дійсно багато чого.

  • Системно легше впроваджувати зміни з позиції державних органів, тому що одним наказом або законом там можна змінити цілу країну.

  • Парадокс тут у тому, що забюрократизована система не дозволяє швидко запровадити зміни.

У цьому плані з громадською діяльністю набагато легше.

  • Більше свободи у виборі дій та напрямків. У тебе є команда, можливість прийняття рішень таких, як ти хочеш, а не у рамках законодавчих, бюрократичних чи фінансових обмежень.

  • Мінус тут, що громадська діяльність не завжди фінансується. Треба витрачати час на пошук грантів, на домовленості з меценатами, шукати можливості для розвитку проектів.

\х

 

Насправді у моєї команди немає амбіцій робити проекти власними силами. Усі проекти, які ми робимо, намагаємося передати державі.

Але це не так легко, тому що іноді надати готовий проект державі ззовні непросто: одразу відмовки, мовляв, це не наш, це вже кимось фінансувалося.

Тому і надалі власноруч доводиться розвивати і підтримувати такі проекти, знаходити власні кошти і все робити зусиллями нашої команди.

Безкоштовна англійська для всіх

— Зараз існує така тенденція, що ринок онлайн освіти йде у більш точкові проекти: якщо людині потрібно вивчати IT, вона шукає сайт із професійними IT-курсами.

Асоціація інноваційної та цифрової освіти намацала таку, знаєте, потребу в суспільстві — вивчення англійської. Тим паче, що зараз у рамках реформи державної служби певні категорії посад держслужбовців мають володіти певним рівнем знання англійської, така сама історія з аспірантами і докторами, кандидатами наук.

На нашому сайті Lingva Skills уже навчається 180 тисяч людей. Це за 1,5 роки буквально — знову ж таки, без жодної допомоги держави, грантових коштів, бізнесу — виключно наші власні інвестиції.

Lingva Skills дуже глибоко навчає мови, тобто це не просто слова або фільми. Зараз у нас повністю розроблений рівень для початківців, для середнього рівня є курс. Кожен курс складається з 7,5 тисяч фраз. Причому, кожна фраза озвучена, з ілюстрацією.

Зараз у нас є об’єднаний курс А1-А2. Далі — В1-В1+. Також зараз ми розробляємо рівень В2. Вище цього рівня знання мови — тільки професійна англійська, яку онлайн уже не вивчиш.

У нас є ще план розробити курси вивчення інших мов. Курс німецької, наприклад, або французької.

Цим займається наш методолог Віталій Зубко. Він психолінгвіст і поліглот — викладає 5 мов, але знає — набагато більше.

Паралельно також реалізуємо проект "Київ заговорить англійською". Завдяки голосам городян, цей проект посів 4 місце серед 800 проектів Громадського бюджету Києва.

Завдяки цьому жителі міста можуть відвідувати наші спікінг-клаби. На них можна зареєструватися у нас на сайті і долучитися абсолютно безкоштовно.

зх

 

Що дасть змішана система навчання

— Зараз якість освіти залежить від знань вчителя. Від його любові до роботи, дітей

А якщо це одна людина у школі? І їй треба просто взяти собі кілька додаткових годин, аби якось “перебитися”?

А от доступ до Інтернету навіть у селах є. Єдине місце, де його нема — сільські школи, бо там, як правило, один комп'ютер, і той в кабінеті у директора, зачинений, і його ніхто не відкриває.

Із допомогою змішаної системи навчання ми трохи зменшуємо роль вчителя у освітньому процесі, передаючи на долю онлайн-освіти більш глибоку, якісну і цікаву підготовку.

Але зрозуміло, що для цього треба зламати менталітет освітян або керівників університетів, які сидять на державних коштах і їм взагалі по цимбалах, скільки в них людей буде працевлаштовано. Бо у них завдання собі на наступний рік вибити державне замовлення — і все.

Знизу теж робляться реформи. І батьки інколи можуть натиснути на адміністрацію школи. Непростий шлях, звичайно, тому що це окрема тема — маніпуляції батьками. Спробуй поскаржитися на вчителя або недосконалу освіту, — і рейтинг дитини різко падає. Тому треба тільки як танк перти, інакше справа не робиться.

За якою системою навчає доньку

— Доньку ми нашпигували усім, чим тільки можна. Але, не дивлячись на те, що я так активно всюди просуваю ідею змішаного навчання, змусити її займатися онлайн-освітою не так легко. Бо вона приходить додому, відкриває книжки. У неї є програма мінімум.

Нам потрібно спочатку зробити те, що задають в школі, а потім, якщо є бажання отримати додаткову освіту, навчайся, де хочеш. І це проблема, тому що змішане навчання має відбуватися, лише якщо вчитель або адміністрація навчально закладу вирішить це впровадити у власній практиці. Інакше ця необов’язковість загубить ідею.

Наприклад, ситуація із електронними щоденниками — чому вони досі широко не впроваджені? Тому що є звичайні щоденники, і вчитель повинен спочатку заповнити паперой, а потім додатково потрібно заповнити цей — без додаткової оплати.

Чому знову ж таки проблеми зі змішаним навчанням? Бо є підручники, програми, у вчителів є звітність, яка має подаватися щотижня, місяця, чверті, семестру. А на онлайн-курси у освітян просто не вистачає ані мотивації, ані бажання.

Дивлюсь по доньці — вона надто завантажена: додаткові уроки мови, англійської, німецької — просто немає часу. А треба ще й відпочити колись, прогулятись із матір'ю. Взагалі я забула, коли ми з дитиною востаннє дивились фільм. Матуся десь завжди до вечора по ділових зустрічах, і виходить інколи так, що коли ти займаєшся масштабним проектом і хочеш врятувати всю країну, на доньку інколи не вистачає часу.

о

 

Але я роблю все, аби не готувати її до вступу кудись на захід, а знайти прогресивний український університет — нехай він буде невеличкий і приватний, але з акцентом на якісні знання. Замість державних, що розповідями про престиж піднімають планку студентам, і вони в “рожевих окулярах” — але без знань та навичок.

На що витратила б мільйон

— Команда не сидить на місці в очікуванні того мільйону. Ви зараз про нього згадали, і я думаю: овва, це там же ще і мільйон виграти можна!

Куди витратила б? Не знаю, чесно кажучи. Я би зробила додаткові фокус-групи для вчителів — як би банально не звучало. Бо вже розумію, як це працює на рівні держави і з міжнародним досвідом. Але хотіла би дізнатися, що треба змінити на рівні вчителів.

І ще за ці гроші краще сформувала б команду послідовників у регіонах, які ходили б до компаній, університетів та шкіл — і встановлювали між ними зв'язки.

У країні уже більш менш налагоджені дороги і освітлення. Але хочеться, щоб європейські цінності впроваджувались більш глибоко — на рівні менталітету.

Просто я хочу жити в Україні. І хочу, щоб мої діти і діти моїх друзів також хотіли тут жити.

Саме це мене піднімає з ліжка щоранку і спонукає до роботи.  Економіка, як то кажуть, без людей не побудується. Я за ці ідеї буду боротися і робити все, що від мене потрібно. 

Спілкувалась Діана Гулбіані.

Нагадаємо, чому треба готуватись до вибору, адже переможця "Нових лідерів" обиратимуть глядачі.

 

 

Інші новини

Громадська наглядова рада