Матвієнко

Не критикуйте, не оглядайтеся – заповніть анкету та покажіть себе країні - Світлана Матвієнко

10 квітня

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, кураторка Української школи політичних студій та член Громадської наглядової ради проекту Нові лідери Світлана Матвієнко прокоментувала, яких кандидатів шукає проект, а також розповіла про те, якою має бути програмна мета кандидата.

Далі — пряма мова.

- Нові лідери – це доброчесні відповідальні професіонали з різних сфер суспільного життя, які відчувають відповідальність за свою щоденну роботу, і розуміють, що лише почавши з себе можна змінювати країну.

Людина має відчувати себе спроможною втілити те, що вона заявляє. Для цього можна бути і дуже хорошим електриком, і депутатом місцевої ради. Головне – масштабність мислення та відповідальність. Лідерство підходів, думок та ідей. Змагальність не персон, а планів - з чітким розумінням реалізації.

Для країни важливо, аби на кожному рівні були компетентні фахівці. Люди знань, вмінь та готовності змінюватися і постійно вчитися. Кожен має бути професіоналом своєї справи. Не просто обізнаним у тому, чим він займається щодня, а здатним запалити змінами – у власній галузі, у своїй громаді.

Вміння відчувати потреби людей – це унікальна річ. Саме лідери, зазвичай, набагато раніше за суспільство розуміють та відчувають подібні речі.

Програмна мета має виглядати структуровано, чітко та реалістично. Не має жодного значення,  якого масштабу ціль ви поставили. Можливо, це буде щось, що змінить ситуацію в тій чи певній галузі по всій країні. Можливо, це буде якась точкова зміна, саме для вашої громади або містечка, якийсь соціальний, культурний або просвітницький проект. Можливо, ви захочете зробити інфраструктурний проект. Я би радила думати про інше: чи варте це масштабування на всю країну.

Також дуже важливо показати, наскільки ви спроможні це реалізувати, а для цього – все правильно спланувати, показати володіння потрібними навичками, сформувати план реалізації цієї мети, розуміти ризики, мати вміння знаходити ресурси під свою ідею, формувати команду, бути здатним/здатною переконувати людей іти за тобою і нести відповідальність за зроблене і за майбутнє. За те, що буде відбуватися далі. І головне – бути готовим постійно вчитися й змінюватися.

Дуже важливо розуміти – обирають завжди з тих, хто заявляє про себе та свої прагнення. Не критикуйте, не оглядайтеся – заповніть анкету та покажіть себе країні. 

Читайте також про українців, які здійснили переворот у своїй галузі.

Інші новини

Громадська наглядова рада