Нові лідери – чому я пішов в цей проект!

23 травня

Я, керівник громадської спілки ІТ кластер Вінниця, Іван Полюхович, щоденно бачу ефективність та перспективність саме кластерного підходу як до державотворення, так і до економіки та соціальної сфери у країні, що і хочу продемонструвати на рівні пілотних проектів ІТ-кластеру у Вінниці.

Діалог, взаємодія, співпраця, співтворчість: ось основні ключові слова-синоніми кластерних підходів. Відповідно – точкові проекти, якщо вони не є ланкою стратегічного плану розвитку слугують, в основній своїй масі, або піару якоїсь особи чи сили чи партії.

Мій поклик – лише всебічно-гармонійний, комплексний та стратегічний підхід до становлення країни є максимально ефективним. Лише Ми разом, роблячи ті кроки зможемо призвести країну до стану розвитку!

Моя програма базується на взаємодії по класичному кластерному трикутнику – БІЗНЕС-ВЛАДА-ОСВІТА.

6 кроків програми – діалог з владою; кластеризація економічного сектору; актуалізація освіти; популяризація демократії; соціально-економічна адаптація людей з обмеженими можливостями; формування єдиної інформаційної політики.

Що зроблено і робиться на сьогоднішній день:

1. Діалог з владою – ми активно беремо участь у втіленні громадської ініціативи в Вінниці – створення партнерства для забезпечення якісного діалогу Влада-Громада. У тому числі, я є членом тимчасової координаційної ради NGO-хабу, як відправної площини даного партнерства. Формування партнерства на завершальній стадії – У червні запланована презентація концепції розвитку та стратегія.

2. Кластеризація економічного сектору – в якості пілотного проекту обрано саме організацію співпраці ІТ-сфери, освітніх закладів та владних інституцій Вінниці. Ведеться постійна робота та засідання робочих груп, проведено неодноразові об’єднавчі робочі засідання. До даної спільноти долучилось в якості партнерів біля десяти інституцій фінансового та державного сектору, два провідні технічні ВНЗ, коледжі, та біля двох десятків ІТ-компаній в якості членів кластеру. Ми організовуємо спільні заходи для розвитку малого та середнього бізнесу регіону, приймаємо участь в урядових робочих групах по розвитку реформ та стимулюванню експорту – цей процес є вже сформованим, сталим, постійним. Даний процес потребує в подальшому лиш масштабування в інші галузі співробітництва. 

3. Актуалізація освіти – на сьогодні вже проведено на волонтерських засадах комплекс профорієнтаційних заходів серед старшокласників у всіх середніх школах Вінниці. Самі активні старшокласники отримали змогу безкоштовно навчатись програмуванню в школі «Юний програміст» (спільний проект з ДонНУ). Ведуться перемовини щодо актуалізації навчальної програми з інформатики за участю спеціалістів провідних ІТ компаній – термін – червень 2018. Постійно ведуться консультації щодо актуалізації навчальним програм в ВНЗ Вінниці (пілотно – ДонНУ).

4. Популяризація демократії – проведення заходу для активного сегменту громади Вінниці з метою роз’яснення технічних аспектів щодо використання інформаційних ресурсів для петиції, пропозицій, ініціатив, скарг, тощо.

5. Соціально-економічна адаптація людей з обмеженими можливостями – проект навчання та організація працевлаштування категорії людей-спинальників (на візках) IT-спеціальності QA (тестувальник). Даний проект розпочався з перемовин в спільноті ІТ компаній про працевлаштування та соціальну адаптацію цієї категорії людей. Другим етапом буде їх навчання та стажування. Третій етап – повноцінна робота в колективі або в домашніх умовах(віддалено) з повноцінною заробітною платою ІТ-шника, що є набагато вище середньої по регіону. Саме цей момент дасть можливість цим людям почувати себе абсолютно комфортно в соціумі.

6. Формування єдиної інформаційної політики – в серпні, на базі партнерства NGO-хаб заплановано провести конференцію – “Інформаційна політика України – її формування та напрямки». Даний напрямок покликаний започаткувати на практиці галузь інформаційної безпеки країни, методи, шляхи забезпечення відкритості ЗМІ щодо висвітлення актуальних та патріотичних подій, популяризація України для українця!

Лиш разом, спільними зусиллями ми зможемо вивести Україну на шлях сталого розвитку!
 

Інші новини

Громадська наглядова рада