головна

Нові лідери проти старої системи: підсумок проекту

20 листопада

15 листопада відбувся фінал національного телепроекту Нові лідери.

Нарешті стало відомо ім’я переможця - ним став Максим Бородін, маріупольський активіст, який бореться з екологічним забруднення промислових міст України.

У студії Свободи слова зібралися фіналісти проекту, судді та експерти, щоб підвести підсумок проекту Нові лідери.

– Я б назвала цей проект – проектом надії. Ще на етапі презентації проекту, перших двох пілотних випусках у мене сформувалося чітке розуміння, що в України є надія, бо є неймовірна кількість талановитих людей. Вони ті, хто взяли і зробили не на рівні гасел, а на рівні реальних проектів, – розказала представник Відбіркового комітету Ольга Айвазовська.

Член Відбіркового комітету Ярослав Юрчишин зазначив, що дуже часто реальні зміни підміняються розмовами про них.

- Коли ми говоримо про те, що треба виховувати міністрів, подивимось у скількох громадах є такі як Сергій, Ольга, Максим, які навіть у меншості можуть протистояти фінансово-промисловим гігантам, які працюють не зовсім в інтересах громади.

 Фіналіст Нових лідерів Сергій Замідра зазначив, що вважає себе переможцем не дивлячись на те, що не отримав мільйон:

- Перш за все, проект дав мені можливість підвищити планку по впровадженню новітніх технологій. Мені кажуть, ти переміг вже тим, що дійшов до фіналу. Проект дав можливість підняти проблематику, знайти тих партнерів, які далі підтримуватимуть і підняв віру в те, що зміни у країні на рівні громад можливі.

Переможець проекту Максим Бородін не зміг бути присутнім у студії, адже знаходиться у Чехії на екологічній конференції.

Але він вийшов на зв’язок у скайп і розповів чи відбулись зміни у його діяльності під час проекту.

- Стало більше підтримки. Зараз найголовніше для мене - показати людям, що можна прозоро і зрозуміло використовувати кошти. Для мене було важливіше реалізувати проект максимально ефективно, ніж перемогти.

Член Громадської Наглядової Ради Володимир Фесенко помітив проблему, яка вказує на те, що саме гальмує молодих лідерів на шляху до успіху і це на його думку недовіра:

– Коли тільки проект починався, я писав молодим політикам, які лише починали свою кар’єру, що цей проект – це шанс. Більше половини відповіли, що це не для них, що не вірять у чесність системи, називаючи її олігархічними іграми. Саме взаємна недовіра гальмує наш розвиток.

Читайте: Непросте рішення і недешевий проект - Богуцький про другий сезон Нових лідерів

Нагадаємо, як пройшов фінал національного телепроекту Нові лідери.

Інші новини

Громадська наглядова рада