dv

Нові лідери: яка головна мета та чому це не просто телевізійний проект

21 травня

Дати доступ до можливості змінити країну 100-ці, а потім 10-ці людей, проекти яких можуть здійснити якісний вплив на розвиток країни, регіону чи міста  - головна мета виконавчого директора громадської організації Transparency International Ukraine та одного із членів Відбіркового комітету проекту “Нові лідери” Ярослава Юрчишина. Про це він написав у своєму блозі на сайті Факти ICTV.

Далі - текст від імені Ярослава Юрчишина.

Ще раз про проект Нові лідери.

Справді, кожен учасник чи ініціатор проекту має свою мету і завдання – це логічно. Вміння знаходити точки перетину інтересів – це важливий елемент демократичного процесу.

100% хтось бачить у цьому проекті суто політику, і тому конкуренти (і не тільки) вже почали демонструвати хибність підходу (як можна будувати нове, базуючись на старому, як можна подолати одних олігархів за допомогою каналу іншого і т.д.). І ці питання шалено правильні. І ні в кого не буде відповіді, поки не спробувати.

Читайте: Проект Нові лідери: як перевіряють голоси виборців

Моя мета участі в цьому проекті – дати доступ до однієї з провідних кнопок країни 100-ці, а потім 10-ці людей, проекти яких можуть здійснити якісний вплив на розвиток країни, регіону чи міста.

Понад місяць доступу до масового глядача, якого у нашій зручній бульбашці ФБ просто немає. Який продає голос за гречку, бо не бачить в цьому нічого поганого (зараз ми працюємо над тим, щоб знайти технічне рішення, аргументовано усунути з проекту “накрутчиків голосів”), який не розуміє зв’язку між обіцянкою і потребою її втілити, а відтак - аналізу на реалістичність цієї обіцянки. Звісно, перевірка кандидатів на доброчесність – один з критеріїв відбору.

У нас може не вийти, нас можуть використати, учасників конкурсу можуть купити діючі політики: чи то місцем в списку, чи то іншим ресурсом. Цілком. А вони можуть консолідуватися і створити альтернативу, маючи впізнаваність (з цим у нас шалені проблеми, бо ініціаторів системи Прозорро знає 8% наслення).

Це залежить тільки від, спокусяться вони чи ні. Їх можуть підібрати нові політичні сили, їх можуть залучити на роботу до державних органів чи захедхантити на посади в державному, приватному або громадському секторі. Наразі ніхто зараз не передбачить як складеться їх доля, оскільки ніхто не може сказати, хто це буде.

Читайте: Нові лідери: чому варто почати змінювати країну

Так, ймовірно, залучення до проекту було помилкою і він провалиться. На 50% так може бути. Але на інші 50% – він може буде успішним. Даний проект зможе показати нові обличчя (теж дискредитована трішки назва, як, зрештою все “нове” в Україні). Все залежить від того, як нам вдасться спрацювати.

Мені постійно пишуть про втрату авторитету (для мене насправді приємно, що хтось мене таким вважає, але як на мене, авторитет заслуговується куди більшими здобутками, ніж у мене). Авторитет, який не веде до зміни на краще – цінність в собі.

Тому, краще пробувати, помилятися і чогось досягати, ніж лишатися ангелом у публічному домі, який все більше наповнюється гріхами. А якщо б ти на їх фоні виглядав би білим та пухнастим, не міняючи нічого – це брудно.

Критикам та опонентам дуже дякую за тримання в тонусі. Спочатку я думав, що це просто телевізійний проект з простими завданнями – показати альтернативу, бо конкуренція – основа якості.

Тепер я бачу, що помилився. Для багатьох – це більше ніж шоу, оскільки безкоштовну рекламу цьому проекту роблять з шаленим завзяттям. Власне через це, вже понад 50 тис. голосувальників зареєстровано на сайті.

Читайте:  Ти і Нові Лідери

Відкриваючи багато нового про колег в громадському секторі та журналістському середовищі, позитивно вражений волонтерським середовищем, яке ставить чіткі цілі і їх досягає.

Автор: Ярослав Юрчишин, громадський діяч, експерт у галузі адвокації та боротьби з корупцією, виконавчий директор Transparency International Ukraine.

 

 

Інші новини

Громадська наглядова рада