1

Новий Лідер Ірина Ярмоленко з Конференції Рівності: Виклик для майбутнього - це чутливі міста з якістю життя для всіх

25 червня

Недостатньо керувати красивим і привабливим містом для туризму. Виклик для майбутнього - це чутливе місто з якістю життя для всіх. Недаремно і Юлія Тимошенко на своїх бордах пише про рівні можливості для кожного.

А ми вже до бордів підготували та подали проект рішення в Житомирській міській раді про підтримку Хартії рівності (натхненні Світланою Ходаковою з Вінниці), яка в цілому і передбачає аналіз та скан наших програм розвитку освіти, транспорту, культури, інфраструктури через гендерний компонент. І 26 червня на сесії Житомирської міської ради прогресивні депутати нашого міста підтримають його, а чиновники візьмуться реалізувати складні кроки її реалізації.

гд

І хто знає, можливо, незабаром за проект проголосують й інші міста, а на наступній конференції ми вже усій Європі презентуватимемо свої найкращі практичні кроки у питаннях рівності.

Рада європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR) об'єднала представників та лідерів близько 50ти країн. На початку черіня в Більбао в Іспанії відбулася Конференція рівності, різноманіття та інклюзивності.

Я як стейкхолдер в питаннях рівних можливостей для усіх та учасник проекту «Нові лідери» з однойменною назвою своєї програмної мети щодо рівності, усіляко намагалася потрапити на даних захід та дізнатися про найкращі практики реалізації європейськими містами.

іам

Заручившись підтримкою Житомирського міського голови Сергія Сухомлина та Асоціації міст України, вдалося взяти участь в трьохденних дискусіях там.

З висновків та досягнень. Усі провідні експерти Європи щодо даної теми погоджуються, що найкраща реалізація рівних прав та можливостей втілюватиметься лише через просвітницьку та навчальну діяльність. З чим і не посперечаєшся, адже свою результативність інформація показує в динаміці з часів, коли, наприклад, жінки не мали права участі у виборах. За сто років практично у всіх країнах світу це змінено. Вже 26 червня в Житомирі в таборі «Супутник» буде проведено два тренінги для дітей та підлітків.

ч

Рівні можливості потрібно реалізовувати у сфері державних послуг, регіональної політики, транспорту, навколишнього середовища, управлінні. І, наприклад, для мене був дуже цінний виступ Еви Кайл з Австрії, відповідальної за плани віденської рівності, а зокрема за стратегію "Спритне місто". Ця стратегія в собі нагадую стратегію «Смарт Сіті»(розумного міста) .

Вже можна зустрічатися з будівельними компаніями, які так активно забудовують українські міста і спілкуватися про розвиток інфраструктури біля житлових комплексів відповідно даної розумної трендової технології.

Але повернемося до Відня. Там вже у 1991 році провели перше гендерне дослідження. Мова йде про освітленість вулиць, зручність тротуарів, міського транспорту, парків, скверів та інше, що і лягло в основу проекту. Тепер у них максимально безпечні території, немає темних закутків. В цілому у Відні працює 220 000 громадських житлових об'єктів, 68% від загальної кількості, що дозволило йому інтегрувати ці "соціальні успіхи" у більшість будинків.

"Кожна людина в місті має свої потреби: давайте послухаємо їх і допоможемо їм інтегруватися в наше повсякденне життя",  - сказала вона.

вм

Лінда Густафсон розповіла про громадський автобус шведського міста Умео. Його мета - не перевозити пасажирів до точного місця, а показати «інклюзивні ландшафти» на цьому шляху. А саме створення безпечних місць для жінок, дітей, молоді  з безперервним світлом, усунення темних кутів та амплітуди головної дороги. Таким чином було перероблено за останні роки 22 «чорні плями» в місті в парках, школах, спортивних майданчиках.

Сибел Уяр, меркиня з Турції з міста Урла, також показала свої роботи в підходах щодо реалізації громадських просторів рівності в її місті. І з фотозвітів, я відчула, що наші міста такі, як Вінниця, Житомир, Луцьк, Ірпінь вже навіть випереджають у даних вирішеннях міста цієї країни, що також вселило позитив у правильність нашого напрямку. Але він має бути щоденний і з більшим залученням і молоді, і підлітків, і старших поколінь, які досі думають, що ми говоримо про теорії. На фото найкращі практики рівності в місті Більбао(Іспанія) та робота в даному напрямку з малими та дорослими в Україні.

і

 

Інші новини

Громадська наглядова рада