Бреус

Панує закон сили, а не сила закону! Ми можемо це змінити - Сергій Бреус

12 липня

Безкорисливість, справедливість та доброта - це саме ті якості, які точно описують 26-річного Сергія Бреуса та його наміри.

На "Нові лідери" він прийшов з проектом Правничого хабу для людей похилого віку.

Працюючи при територіальних центрах соціального обслуговування, Сергій зрозумів, що держава може надавати право-просвітницькі послуги лише окремим соціально-вразливим категоріям пенсіонерів, які надаватимуть певні довідки.

Тоді у нього і виникла ідея допомагати всім пенсіонерам, незалежно від категорій чи довідок.

Отож, ми зустрілися з Лідером, щоб детальніше розпитати про його ініціативу, прозорість намірів та почути конкретні результати роботи на даному етапі.

Нас Сергій переконав. Та чи переконає він вас у соціальній важливості свого проекту?

Далі - пряма мова.

Захист прав пенсіонерів

- Питання захисту прав людини на сьогодні дуже актуальне.

На жаль, у людей пенсійного віку найменше можливостей захистити свої права чи піти десь дізнатися, як це зробити шляхом різноманітних освітніх проектів.

Працюючи в центрі безоплатної правової допомоги, я часто стикався з ситуацією, коли люди пенсійного віку вже приходили на останній стадії захисту їхніх прав. Тобто, строки для оскарження, наприклад, договору дарування вже пройшли, докази знищені, і вже я їм допомогти не зміг.

Я зрозумів, що потрібно робити попереджувальні заходи: пояснювати, що потрібно спочатку думати, а потім робити, читати договори, а потім їх підписувати.

Так виникла ідея працювати з тими людьми, яким найскладніше, в яких немає можливостей піти і у приватному порядку навчитися самостійно захищати свої права.

Щоб права не порушувались

- Права людини не порушуватимуться, якщо вона їх чітко знатиме, розумітиме механізми реалізації цих прав.

Наприклад, що може робити працівник правоохоронних органів у конкретній ситуації, а що - ні; що може робити працівник ЖЕКу, а що, знову ж таки, неприпустимо.

Задача правового хабу для людей похилого віку - не просто покращити знання права, а дати людям можливість критично ставитись до того, що відбувається поруч.

Люди мають ставити частіше питання, які їх турбують. "Чому не прибирається прибудинкова територія? Чому зі мною не укладається договір про житлово-комунальні послуги? Чому мені не оформили житлову субсидію?"

Потрібно ставили питання до себе, як до громадянина, до політиків та інших суб’єктів, з якими входимо у договірні відносини.

За допомогою права можна вирішити багато проблем. Не за рахунок криків і скандалів, а цивілізованих речей.

Бреус

Конституційні зміни

- У нашій державі завжди хтось хоче кудись внести зміни. Кожен новий Президент вносить щось нове у Конституцію.

Я не знаю жодної людини, яка б не говорила, що корупція - це погано. Але я знаю, що багато з них хочуть пройти без черги за допомогою цих чинників.

Поки корупція не вдарить боляче людину, вона не вважає, що це негативний процес.

Наш проект не боїться говорити про це.

Кажемо так, як є. Пояснюємо людям, що корупція обов’язково негативно відзначиться. І люди це розуміють.

Як порушуються права

- Колись моїм родичам відмовляли у призначенні житлової субсидії. На той час, у 2017 році, житлова субсидія не призначалась, коли особа здійснювала покупку на суму понад 50 тис. грн.

Родичі звернулись до управління праці соціального захисту свого міста. Там їм повідомили, що не лише купівля, але й продаж. Тобто, отримання доходу від продажу чогось на дану суму. Але ж такої підстави для відмови у наданні житлової субсидії немає.

Чиновник-бюрократ просто знайшов якусь “лазівку”.

Я порадив письмово звернутись - написати заяву, подати декларацію - і субсидія була призначена. І випадків, коли чиновник зловживає своїм правовим становищем, дуже багато.

Завжди раджу громадянам іти до кінця: письмово звертатись, чекати офіційну відповідь, і реагувати на порушення прав, якщо такі є.

Чиновник досить часто не читає закони. Для нього, його слово - закон.

І наша задача, щоб люди намагалися самостійно відкрити Закон. Якщо в них не має доступу до законодавчої бази, зверталися б до центру безоплатної правової допомоги, де ми б їм допомогли.

У суспільстві панує закон сили, а не сила закону. Коли пануватиме друге, і ми дотримуватимемося кожної букви, тоді і будуть чіткі результати.

Реалізація

- Ми почали створення правничого хабу для людей похилого віку на базі однієї з бібліотек Солом’янського району, а саме бібліотеки ім. Достоєвського.

Там ми проводимо навчальні семінари з найбільш болючих питань для людей похилого віку: спадкування, житлової субсидії, як оформлювати звернення, запити.

Пенсіонери вже використовують на практиці нові здобуті знання. Але зараз у нас є єдиний виклик: як зробити цю ініціативу масштабнішою?

Ведемо досить успішні перемовини, щоб зробити таке представництво у м. Бровари (теж на базі одної з бібліотек).

Я мрію об’їздити всі бібліотеки Броварського району. Зробити правничий хаб мобільним та відвідувати зі своїми ідеями найвіддаленіші точки нашої країни.  

В Києві рівень питання захисту прав людини кращий, ніж в регіонах, у селищах. 

Наша ціль - підготовка посібничка для тих, хто хоче долучитися до право-просвітницького проекту з людьми похилого віку.

У них також буде алгоритм: що робити, куди звертатись, як зробити це максимально економніше, як написати листа до бібліотеки, щоб керівництво погодилось дати безкоштовно приміщення, які матеріали потрібно використовувати і з якою інтерактивною формою навчання йти до пенсіонерів.

Якщо прийти з залізним обличчям та прочитати Конституцію для пенсіонерів, то результату не буде. Важливо не лише займатися право-освітньою роботою, але й підготувати методичний посібник, як це робити іншим. 

Бреус 2

Однодумці                  

- Життя побудовано так, хороші люди притягуються один до одного, в тому числі і громадські організації. Сила Facebook показала, коли ти робиш певний клич, люди долучаються до цієї ініціативи.

До правничого хабу вже долучилася академія адвокатури. Там є сильна правнича клініка, де студенти намагаються також надавати правову допомогу, проводити різні право-просвітницькі заходи. Крім студентів, долучатимуться викладачі навчального закладу.

Долучаються бібліотеки, які надають свій простір для проведення такого роду заходів.

Також до проекту долучилася адвокатська компанія Негребетська і Ковальова, ГО Rotaract Kyiv Multinational тощо.

Це люди, які хочуть займатися не лише отриманням прибутку, а й приносити певну соціальну користь, особливо в час, коли у країні перехідний період, трансформація ідей, думок, поглядів.

Я проводжу різноманітні активності для інших соціальних груп: дітей, людей з порушенням слуху, зору. Популяризую ідею право-просвітництва.

На сьогодні є державні установи при районних державних адміністраціях, які опікуються людьми похилого віку - територіальні центри соціального обслуговування населення. З ними ми також ведемо активну співпрацю.

Намагаємось не чекати, коли людина прийде до центру і отримає правову допомогу, а йдемо до неї.

Наприклад, у парк, у бібліотеку, у лікарню - і там розповідаємо.

Будуємо відносини на довірі, партнерстві і взаємоефективності.  

Результати роботи

- Був випадок, коли щодо особи було вчинене кримінальне правопорушення у 2014 році. Людина не знала про існування центрів безоплатної правової допомоги, університетів третього віку, а тим паче - про правничий хаб для людей похилого віку.

Чоловік обійшов усі кола пекла - йому відмовляли, а потім закрили кримінальне провадження, сказали: “Дідусь іди гуляй”. І ми це рішення через чотири роки оскаржили, кримінальне провадження відкрито - зараз воно розслідується.

У нашому центрі є перекладач жестової мови, щоб якісно надавати правову допомогу особам з порушенням слуху. Також, ми розробили правничі буклети на шрифті Брайля, тобто людина з порушенням зору теж може дізнатися інформацію.

Ми проводили право-просвітницький захід - Школа рівних можливостей, де на прикладах розповідали, як діяти у разі порушення прав людини.

І, звичайно, кожен юрист має бути патріотом, щоб люди повірили і повернули довіру до своєї держави. 

Майбутнє

- Є ідея масштабування проекту. Спочатку - місто Бровари, тому що вже є пропозиції та налаштовані на співпрацю люди.

Є питання в однодумцях. Я впевнений, що величезних фінансових затрат не потрібно. Важливо знайти людей, які хочуть допомагати суспільству безкорисливо.

Пізніше у планах трансформування у правничий хаб для усіх людей, але поки що у нас є пріоритет - люди похилого віку, адже у них менше можливостей і вони найбільш соціально незахищені.  

Спілкувалася Анастасія Скоблюк.

Інші новини

Громадська наглядова рада