Замідра

Працюю над громадою, а потім йду у прем'єр-міністри - Сергій Замідра

27 листопада

15 листопада відбувся великий фінал національного телепроекту Нові лідери на ICTV.

За результатами глядацького голосування переможцем проекту став Максим Бородін.

Крім того, за перемогу та головний приз у фіналі також боролись Ольга Матюшина та Сергій Замідра.

Головна ідея проекту Сергія Замідри, селищного голови Немішаєво - прискорення інноваційного розвитку України через створення мережі невеликих розумних містечок та громад на практиці Немішаєво.

На онлайн-конференції по закінченню проекту Сергій Замідра відповів на запитання глядачів та поділився своїми планами. Також фіналіст розказав про свою команду, плани стати прем’єр-міністром України і як на нього вплинув проект “Нові лідери”.

Далі - пряма мова.

фіналісти

 

Про розумні містечка

Коли у 2015 році ми почали шукати шлях до розвитку селища, то зіткнулися з суттєвим обмеженням ресурсів.

Один із напрямків, який ми обрали - впровадження інновацій. Почали з найпростіших рішень.

Для початку взялись за дистанційне освітлення: опрацювали, зробили модель і поклали у шухляду на два роки.

Першим великим впровадженням стала соціальна карта Немішаєвця. 

Коли затверджувалась загальнодержавна програма по підтримці концепції діджиталізації України, було зазначено, що сьогодні в Україні лише 10-12 розумних містечок.

Ми вирішили спробувати своїми зусиллями із маленьким бюджетом впроваджувати інновації.

Я радий, що ICTV, StarLightMedia та всі глядачі підтримали нашу ідею - і ми зайшли настільки далеко.

Впевнений, що сьогодні ніхто не скаже, що цифрові технології - це неможливо.

Про Нових лідерів

Проект "Нові лідери" дасть Немішаєву нових партнерів, ресурси, щоб вивести наші селища на якісніший рівень проживання.

Минулого року ми увійшли у трійку по Київській області до проекту “Мери за економічне зростання”. Цей проект один з ключових напрямків представництва ЄС.

Цьогоріч ми написали план місцевого економічного розвитку.

Показово, що одним із ключових напрямків для нашої громади у цьому плані було впровадження механізмів розумного міста.

У нас з'явилися партнери, які запропонували нам ввести додаткові впровадження. Вчора мали перемовини з одним із найпотужніших операторів зі встановлення GPS-трекерів.

Думаю, що найближчим часом транспорт, який проїжджає через Немішаєво, тестуватимемо саме у механізмах впровадження інформації щодо того, коли автобус прибуває, і на які зупинки.

Ще були перемовини з керівником французької силіконової долини. Вони готові підтримувати нас не лише у Немішаєво, а й стосовно впровадження цих практик Україною і світом.

У проекті "Нові лідери" ми всі перемогли. Маріуполь - велике місто, навіть, якщо це група, яка виступає опонентом до чинної влади у місті.

Більше того, крім Маріуполя, є підтримка ще Запоріжжя і Кривого Рогу - їх також стосується проблема забруднення повітря. Плюс “Сила людей” теж активно підтримувала по всій країні.

Нас підтримувало селище, громада, спільнота, яка зараз шукає шляхи інновацій, спортивна та молодіжна спільноти. Ми також йшти потужно.

Але невелике селище і потужне місто - трішки різна підтримка. Ми не отримали мільйон, але сам факт, що ми вийшли у фінал, дасть нам можливість з нашими партнерами у всіх регіонах, де займаються інноваціями, вивести громаду на вищий рівень, ніж мільйон.

Тому перемога Smart-містечок уже відбулась.

замідра

 

Я задоволений, що подав заявку на проект “Нові лідери”. Побачив, що ті ідеї, з якими ми виходимо - сприймаються в Україні.

Висновок: йти далі, впроваджувати більше рішень, можливостей і максимально намагатись розвивати та популяризувати наше селище.

Як все почалося

Спочатку думали: чи є можливості з маленьким бюджетом щось робити.

Будь-яка інша громада, яка йтиме цим шляхом стикатиметься з нерозумінням громади, що таке впровадження інновації. По-друге, важко пояснити депутатському складу, що це дасть можливість більш швидкого росту і залученню інвесторів.

Людям важко говорити про майбутнє, тим паче, коли плани не дають швидкого результату - треба йти маленькими кроками.

Кілька містечок не формують ринок. Якщо брати країну в цілому, то за мільйон гривень, які область може вкладати в асфальтування доріг, можна було б спокійно закупити програмний продукт, наприклад, з електронного документообігу і передати безкоштовно всім громадам. Це прості рішення.

Наприклад, для того, щоб не платити за нічне освітлення у Немішаєво з 01:00 і до 04:00 години, його немає.

Але є точки, де освітлення потрібне цілодобово, ми розглядаємо варіант встановлення світильників з акумуляторами, щоб забезпечити економію.

ло

 

Ми віримо в те, що розумне містечко можна розвинути тільки тоді, коли ти звертаєш увагу на молодь. Саме тому ми шукаємо варіанти, яким чином дати нашій молоді нові знання і можливості у контексті технологій.

Минулого року ми з молодіжним парламентом розробити таку ідею: коли ти фотографуєш на смартфон з gps, то одразу на карті показує, де ця фотографія була зроблена.

Після того, діти вирішили щось зробити для селища.

Ми відпрацювали, як на основі простих рішень зробити карту і створили карту геолокації опор селища, повний облік. Ми знаємо, що, де знаходиться і скільки.

У грудні планую на запрошення одеситів їхати у дві обласні громади, щоб поділитись досвідом. Я думаю, що зі Славським ми побачимось найближчим часом. Вся десятка проекту спілкується між собою.

Дякую Сергію Бреусу за допомогу у документах по легалізації молодіжної організації. Ми намагаємось не втрачати зв'язок.

Майбутній прем’єр

Для того, щоб йти у прем'єр-міністри треба створити розумну громаду, над цим ми і працюємо.

Зараз впроваджуємо інновації, створюємо Микулицьку громаду, опрацьовуємо механізми, як зробити так, щоб вона працювала швидко - це буде перший крок.

Далі шукатимемо варіанти розвитку наших партнерських відносин з іншими країнами.

ва

 

До того, як стати прем'єр-міністром потрібно показати хороший результат на місцевому рівні.

Коли у тебе хороший результат знизу, а після - йдеш формувати регіональну політику, тоді ти заслуговуєш виходити на загальноукраїнський рівень і формувати політиків.

Зараз політики, які формуються у державі, часто - відірвані від землі.

Поки працюємо над громадою, а потім йдемо до посади прем'єр-міністра.

Про молодь

Ми знайшли хорошу модель із розвитку молоді разом з інститутом сімейної молодіжної політики. Створили молодіжний парламент для старшокласників до 18 років.

Окремо для старшої молоді був запущений успішний проект, який сьогодні популяризується ЄС.

Найбільше досягнення молоді - те, що вони об'єдналися, змогли перебороти систему, коли увага від суто формальної освіти була зміщена у частину неформальної освіти.

Досягненням є те, що друга школа стала кращою у районі по методиці нової школи. Саме через те, що була змінена увага.

Партнери передали молодіжному парламенту потужний дрон, яким можна знімати.

Ми провели тестове випробування, і, коли потепліє, з молоддю відпрацьовуватимемо аерофотозйомки певних моментів для розвитку селища, щоб молодь могла проводити дослідження і впроваджувати це навіть у інших громадах.

Про команду

Команда формувалась поcтупово. Невелика, але потужна. Одні з перших, хто приєднався - випускники академії державного управління.

Спочатку Олексій Степовий, який після закінчення академії працював у нас в селищі спеціалістом, потім пішов у Адміністрацію Президента стажуватися в управлінні реформ. А сьогодні є помічником голови однієї з фракцій у ВРУ.

Йому вдалось запровадити механізм електронного квитка і запустити наш сайт, який сьогодні є одним із найкращих сайтів громади в Київській області.

Важливо, щоб залишилась частина команди, яка забезпечує стабільність у громаді.

Зараз ми з готуємо людей, щоб не лише я відповідав за громаду.

Якщо у свій час піду кудись вище, то не забуватиму свою громаду. Підтримка і віра у команду має залишатись у кожного лідера.

Плани

Плануємо встановити додатковий сервіс відео з камер, щоб ми могли відслідковувати номери машин. Наприклад, якщо щось сталось, ми зможемо прослідкувати звідки людина з’явилась.

Також ми залучаємось підтримкою народних депутатів. Коли ти вирішуєш потужні питання, борешся з системою - потрібна підтримка тих обранців, які мають можливість впливу.

Серед депутатів є ті, хто відстоює інтереси громади і цим треба користуватись, бо чим більше буде потужних людей у Раді, тим краще.

Ми плануємо створити певний ресурс з найкращими практиками.

Хочемо поширювати через залучення ті проекти, які сьогодні є, наприклад, центр розвитку місцевого самоврядування.

Проблема у тому, що немає людей, які впроваджуватимуть на місцях.

Тому, у першу чергу, ми будемо фокусуватись на підготовці груп впровадження з академією державного управління та з інститутами, де є слухачі - це буде можливість гарного старту для них.

Ми ж надамо їм додаткових тренерів, ресурси та можливість, як це поширювати.

Інші новини

Громадська наглядова рада