Притула

Притула та глядачі про враження від відбору ТОП-десятки та популізм

22 серпня

Учасники проекту “Нові лідери” до останнього не знали, що, окрім сімох членів Відбіркового комітету, їх виступи оцінюватиме також і аудиторія. Сто людей з усіх куточків України слухали виступи лідерів так же уважно, як і судді.

Глядачі виставляли низький відсоток довіри на планшетах учасникам, програми яких здавались їм пустими обіцянками, і навпаки - нагороджуючи високим відсотком довіри лідерів, які щиро і захоплено розповідали про свої напрацювання.

Популізм у програмах лідерів та фаворити киян

Із двома членами аудиторії ми поговорили під час обідньої перерви третього дня відбору.

вм

 

Олександр Мовенко - 48-річний приватний підприємець з Києва. Він розповів, що популістичних програм було небагато - десь відсотків із 30, інші ж 70 - суттєві і дієві.

— Мені найбільше запам’яталась і сподобалась швидка мобільна допомога для жителів сірої зони. Дуже багато програм про громади, також деякі схожі на тренінги по бізнесу: ніби навчають заробляти гроші, але насправді сируваті і ні про що, - розповів він.

Поліні Клімовій - 21 рік, і вона працює у банку. Дівчина розповіла, що вирішила брати участь у відборі лідерів, тому що це цікаво і старі лідери вже набридли - тому й хочеться подивитись на нових людей, які пропонують свої проекти.

впа

 

— Понад усе мені запам’ятались проекти людей, які пропонували реформи у сфері медицини. Приміром, проект реформи у пологових будинках. Також хотілось би відзначити людей, які намагаються вносити корективи у сферу юриспруденції - це теж актуально: у нашій країні багато кодексів та законів, які не діють, - розповіла дівчина журналісту “Нових лідерів”.

Програм “ні про що”, на її погляд, було доволі багато. А були й такі, які її шокували.

— Були хлопці із провладної партії БПП. Їх проект мене взагалі вразив. Вважаю, що зараз існують нагальніші проблеми, аніж легалізація грального бізнесу, - іронічно зауважила Поліна.

Хто з учасників вразив Притулу найбільше

Роботи було багато. І, незважаючи на те, що ведучому довелось ночувати на каналі, він усе-одно виглядав бадьорим і знаходив час для жартів.

Ми запитали у нього, чи визначився за три дні кастингів зі своїм топом учасників. 

— Фаворити є. І є величезна проблема, тому що їх більше, ніж 10. І, відверто кажучи, я не знаю, як комісія буде обирати 10-ку - там всі круті, у всіх чудові ідеї. Інша справа, що зараз потрібно шукати якесь соломонове рішення: або ті… вершники апокаліпсису (про суддів - Ред.) будуть обирати людей, у яких є круті ідеї — і тоді постраждає проект, який шукає молодих і амбітних людей, які потім можуть піти в політику. Або вони відберуть на проект цікавих персонажів з точки зору їх росту і потенційних політиків, але не буде реалізована якась з ідей, які пройшли на цей фінальний етап. Мені найпростіше, насправді, в цьому сенсі - я не долучений до вибору. Тому я дихаю спокійно, а ці семеро ходять, переживають, - пожартував він.

На запитання, порушення якої теми йому не вистачило у цій сотні проектів, він відповів, що, на його думку, усі проблеми представлені учасниками “Нових лідерів” максимально.

— Багато з них не просто дублюються, а брунькуються. Однією з найпопулярніших тем є розвиток об’єднаних територіальних громад - достатньо актуальна зараз для нашої держави. Дуже багато цікавих ідей щодо створення реабілітаційних центрів - як для діток з рідкісними видами хвороб, так і для хлопців-ветеранів АТО. Дуже багато людей, які розвивають IT-індустрію в Україні, або хочуть займатися піаром держави на міжнародній арені - до кольору, до вибору, як казала моя бабця. Ніколи не думав, що у нас так багато крутих селищних голів. І що, знаєте, найбільше бісить? Більшість з них - жінки. Ти розумієш, що постав її губернатором - і вона область за півроку переверне, - розповів Сергій Притула.

 

Інші новини

Громадська наглядова рада