акуа

Про утилізацію старих авто на Заході

19 липня

Багатьох людей, які цікавляться ідеєю #доступні_авто турбує екологічний аспект. Чи не спричинить це масовий вивіз «списаних» авто з Європи в Україну?

Противники ідеї, часто, малюють страшні картини «засмічення» України старими авто, після реалізації цієї програми. Чи справедливі їхні побоювання?

Старі авто - це не просто «сміття» в ЄС. Це джерело вторинної сировини. «...Всі складники, такі як мастила, акумулятори, сидіння чи шини потрібно відділити та віддати на переробку. Дещо потрапляє на нафтопереробний завод, щось на цементний чи металургійний. Після цього в такому стані авто пресують» - описують процес утилізації авто на сайті спеціалізованої польської фірми. 

Якщо Ваше авто в неробочому стані, в Польщі це не проблема. Її забере у Вас фірма, що займається утилізацією. За неї заплатять згідно стану і ваги непогані гроші. 68-84% маси авто це чорний метал. Який приймають по 1-0,8 zl/kg. Акумулятори по 2,4 Zl/kg. А є ще дорожчий кольоровий метал. 

Я особисто користувався послугами «касації» (так в Польщі називають утилізацію) повністю непрацюючого авто, яке повністю «вбили» мої працівники. За Volkswagen Polo, яке забирали за 150 км. від фірми мені заплатили 150 євро. 

В Нідерландах переробляється більше 90% від маси авто. Тому не обов`язково витрачати кошти, щоб везти авто в Україну, платити податки, якщо його можна з вигодою утилізувати на місці. 

Інші новини

Громадська наглядова рада