пртр

Сприяння забезпеченню дотримання репродуктивних прав жінок та чоловіків

10 серпня

Лілія Кісліцина: «Цей захід разом з жіночою громадською організацією SMARTA ми готували близько двох місяців. Його мета:

Привернути увагу до якості медичних послуг та реалізації прав людини на охорону здоров’я. Обговорити пропозиції і кроки для подальшої роботи з представниками влади і громадськості в цьому напрямку. 

На мій погляд, обговорення пройшло вдало.

По-перше, прийшло багато людей, яких щиро турбують проблеми створення регіонального перинатального центру в нашому місті – місцеві активісти, журналісти, медики, військові. Були сильні і добре підготовлені спікери.

Експертка з гендерних питань Національного демократичного інституту Юлія Сєдая, яка приїхала на наш захід з Харкова, надала показову демографічну статистику, означивши проблему старіння української нації.

Я розказала – на якому етапі проект перинатального центру і про створену міжфракційну групу «Здорові жінки – здорові діти», яка взяла під контроль процес. Пізніше поточну інформацію по центру надала в.о. керівника пологового будинку Таїсія Анатолівна Птиця.

Дуже цікавим був виступ заступниці директора департаменту охорони здоров’я ОДА Наталі Філіпової, яка розказала про організацію перинатальної допомоги в світлі медичної реформи. Вона підтвердила, що з 17-ти спеціалізованих закладів в нашій області нема жодного третього рівня. Однак є приклад закладу з високими показниками медичної допомоги – перинатальний центр у Маріуполі. З відповідей пані Наталі на запитання ми дізналися, що наше місто може не отримати подібного центру, якщо юридичне дооформлення «Пологового будинку міста Краматорська» і передача його на обласний баланс не відбудеться до кінця року. 

Викладач Національного університету Шевченка Володимир Фриз поділився власним досвідом і поглядом щодо необхідності перинатального центру, а також відео-сюжетом про центр, який вже 10 років працює в його рідному місті – Житомирі.

Корисна інформація і актуальні пропозиції були у виступі Олександра Власенка, головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Краматорськ, якого я особисто вважаю одним з прогресивніших медичних керівників міста.

Від учасників круглого столу було багато різних запитань, пропозицій, слів підтримки.

І головне спільне запитання від всіх – що ми, як громадські активісти, можемо зробити для появи регіонального перинатального центру в Краматорську?!

Я відповіла, що сьогоднішній діалог – це вже допомога. Далі позицію громади у вигляді підсумкової резолюції круглого столу я доведу до відома ІМДГ «Здорові жінки – здорові діти». Тобто наша група, яка діє від всього депутатського корпусу, буде спиратися ще й на громадську думку.

Наприкінці закладу найактивнішим учасникам діалогу ми віддячили символічними сердечками-орігамі, зробленими дітьми Святогірського Центру соціальної реабілітації «Смарагдове місто».

Хочу щиро подякувати за допомогу в організації і проведенні круглого столу: NDI, Інформаційно-консультативному жіночому центру, ініціативній міжфракційній депутатській групі «Здорові жінки – здорові діти», всім нашим спікерам, активісткам ГО SMARTA».      

 

Інші новини

Громадська наглядова рада