1

У Вінниці біля “Петлюри з комп’ютером” презентували блокчейн-стартап, який зробить українські партії відкритими

27 червня

Ліквідувати партійні “мертві душі”, лопнути “політичні бульки”, децентралізувати політичну систему, аби в українських партіях більше нічого не можна було зробити непомітно – таку мету декларують автори нового IT-стартапу, презентованого 27 червня у Вінниці.

Оригінальну технологічну ідею презентували нетрадиційно: не в IT-хабі, не в коворкінгу і навіть не в креативному просторі. А  просто неба біля старовинної будівлі, на подвір’ї якої нещодавно встановили єдиний в Україні пам’ятник Симону Петлюрі – саме тут зібралося півсотні місцевих активістів, політичних експертів, IT-фахівців та журналістів.
Бронзовому очільнику Директорії біля його вінницької резиденції вручили лептоп, з яким він, у своєму скам’янілому френчі, більше скидався на задумливого хіпстера, ніж на політика.

Новим отаманам – нові технології

– Це місце – символічне, – говорить автор ідеї Андрій Юсов, вказуючи на пам’ятник голові Директорії.  – У той період, коли українці в черговий раз боролися за власну незалежність, їм вдалося утворити чимало справжніх і чесних партій. На жаль, ту війну ми тоді програли, однак досвід справжнього партійного будівництва лишився, і тепер ми маємо намір поєднати тодішній чесний досвід з новітніми технологіями для нашого спільного майбутнього, –  говорить Юсов біля фліпчарту, на якому схематично зображено, що таке блокчейн.

Що таке блокчейн для партій?

На перший погляд складний механізм направду видається досить простим і зрозумілим, коли його схематично зображають в режимі реального часу на папері. Учасники проекту “Відриті партії” – розробники Іван Мазур та Руслан Бурлаченко, – майже “на пальцях” і за кілька хвилин розшифровують суть речей.

Блокчейн для партій – це система, яка унеможливить “тіньове” прийняття рішень, коли всі нюанси і перипетії внутрішньої кухні будь-якої української політичної партії  стають відомим широкому загалу і жодну дію не вдасться приховати.

– Адже сьогодні ми бачимо результати “внутрішніх дискусій” у партіях вже лише на білбордах: коли всім нам пропонують обрати вже ніби обраного попередньо, кандидата. А як цей кандидат на цей білборд потрапив? Хто його обрав всередині партії? Звідки з’явилося фінансування ? Чи всі члени партії з цим згоді? Ці всі речі мають бути відкритими для суспільства і мати відповідь, інакше ми ніколи не здолаємо ту тотальну недовіру, яка сьогодні існує щодо українських партій в суспільстві, – пояснює автор ідеї перед кількома десятками слухачів, які зручно вмостилися на пуфах поруч з пам’ятником Петлюрі.

Як блокчейн допоможе українській демократії?

Однак крім гасел і закликів, присутні вимагали пояснень: що ж таке, власне, блокчейн для партій і як він вплине на політичне життя в Україні. На ці запитання давали відповіді вже не політики, а розробники платформи: представники компанії AppGress, яка до того розробила вінницькі застосунки “Цитати Любомира Гузара”, “Вільна Мапа” і ще низку IT-продуктів соціальної спрямованості.

–   Уявіть собі групу людей, які приймають якісь рішення, – каже Іван Мазур, малюючи на фліпчарті цих фігуральних людей.  – Одна справа, якщо “по тихому” усі їхні думки та рішення направляються в центр, який може інтерпретувати і транслювати їх на свій розсуд. Інша справа, коли кожен рух всередині партії автоматично стає відомим усім учасникам системи в той момент, коли він відбувся. У такому разі жодне рішення партій, жодна заява партійця, жоден документ не можна змінити “заднім числом” без відома інших. Така система створює почуття обов’язку і довіри для будь-якої організації, не лише партії, тому що запобіжник від фальсифікацій – суспільна думка. І як наслідок – результати на виборах,  – пояснює Мазур.

Іншими словами, ідея команди “Відкриті партії” – запропонувати політсилам таку цифрову платформу для їхньої діяльності, завдяки якій кожна дія всередині структури автоматично і моментально стає доступною для кожного учасника: від надходження заяви від рядового партійця про вступ до партії, до рішення зборів партійного осередку про висунення кандидатів на вибори.

– Ми знаємо масу випадків, коли місцеві осередки партій справді демократичним шляхом приймали рішення щодо того чи іншого політичного питання або ж висунення кандидатів на вибори. Але потім центральний орган тієї ж партії “не помічав” такого рішення або ж грубо фальсифікував його. На загал подібні проблеми не озвучуються, однак завдяки нашій платформі вони стануть очевидним для кожного партійця чи прихильника політичної сили. І тоді у кожного з нас, хто “в реалі” побачив такі фальсифікації, постане питання: а чому я маю підтримувати партію, яка фальсифікує сама себе? – питається ще один з розробників Руслан Бурлаченко.

Чи є запит на партійний блокчейн у суспільстві?

Під час презентації глядачі не лише ставили “блокчейн”-питання в режимі онлайн-трансляції безпосередньо під час заходу, але й намагалися спрогнозувати ймовірні проблеми, які можуть виникнути під час практичного застосування технології для українських політичних партій. Для цього всіх присутніх розподілили на умовні групи “партійці”, “виборці”, донори” і навіть “журналісти”, які протягом десяти хвилин мали обдумати плюси та мінуси “Відкритих парті” та публічно озвучити слабкі й сильні сторони платформи і запропонувати шляхи вирішення проблем:

Колишній конкурент Андрія Юсова по проекту “Нові лідери” Олександр Полюхович заявив про намір долучитися до “Відкритих партій”

–  Це перетворилося в справжній брейн-шторм і, якщо хочете, в “hard-talk” для авторів ідеї – певне “тестування” стартапу прямо під час презентації. Це нам дало ще більше розуміння, наскільки це важливо наразі для суспільства, – сказав по завершенню презентації автор ідеї Андрій Юсов.

Розробники “Відкритих партій” не приховують, що їхня система потенційно може запрацювати лише після наступних парламентських виборів: це пов’язано як з фінансовими (на запровадження системи потрібно щонайменше 1 млн. 300 грн. з яких девову частку вони сподівають залучити завдяки проекту “Нові лідери”), так і з політичними моментами.

Аби вирішити останнє питання, “Відкриті партії” відкрито звернулися до всіх “державницьких” політсил країни з пропозицією запровадити таку систему у власному партійному менеджменті й таким чином продемонструвати відкритість для суспільства.

Проект “Відкриті партії” нещодавно потрапив у ТОП-100 проектів, обраних загальнонаціональним голосуванням у проекті “Нові лідери”. Невдовзі експерти конкурсу оберуть 10 кращих ідей, кожна з яких змагатиметься за винагороду в мільйон гривень, які будуть витрачені на реалізацію самої ідеї. Невдовзі презентація проекту відбудеться в Одесі та Києві.

Текст: Андрій Качор.

Фото: Андрій Завертаний.

Джерело: vezha.vn.ua

Інші новини

Громадська наглядова рада