са

Україна на межі. Її майбутнє - у місцевих громадах - кілька гіпотез Вишневського про відбір топ-10 лідерів

21 серпня

Кожен наступний етап проекту “Нові лідери” - як подолання нової вершини для альпініста. І це не лише про учасників, а й про відбірковий комітет, і команду, яка займається виробництвом телевізійного продукту. Попередні висновки після більше 40 годин, проведених у студії “Свободи слова” у якості члена Відбіркового комітету, на сторінці Facebook написав виконавчий директор ГО «Адвокат майбутнього» Андрій Вишневський.

Гіпотеза перша. Телевізійний проект - ідеальний інструмент для стимулювання відповідального громадянства і лідерства, яке може з нього виростати. Так трапляється тому, що телебачення здатне "підсвітити" правильні приклади, моделі поведінки, надихнути і додати сміливості тим, хто майже готовий втілювати зміни, але не певен в успіху.

Гіпотеза друга. Телевізійний проект не може бути інструментом пошуку справжніх лідерів. На мою думку, ця гіпотеза підтверджується, оскільки архітектура телепроекту визначається психологією конкретної телеаудиторії, на яку він розрахований. Через це телепроект не може бути симулятором "проростання" лідера в реальному середовищі. Він не враховує всіх факторів. Телепроект може не завжди обґрунтовано надати перевагу одним на основі миттєвих емоцій співчуття чи захвату і відкинути інших через глибину і складність.

Гіпотеза третя. Відбір учасників для такого проекту - це не те саме, що кастинг для розважального телевізійного шоу, суттєві відмінності є і у підходах до сценарної розробки. Якщо будуть наступні сезони #Новілідери, варто суттєво переосмислити вимоги до кандидатів та удосконалити інструменти відбору.

Гіпотеза четверта. Без участі громадянського суспільства та експертного середовища якісно зробити такий проект неможливо. Певен: участь у проекті переважної більшості найдостойніших учасників стало результатом не телереклами, а потужної агітаційної роботи членів Громадської наглядової ради, впливу їх особистого авторитету та мобілізації їх соціальних та професійних мереж.

Гіпотеза п'ята. Найбільші можливості цей проект створює для лідерів малих територіальних громад, місцевих громадських активістів та місцевих активістів непарламентських політичних партій проєвропейського спрямування. Саме вони виявилися найбільш вмотивованими до участі у проекті і найкраще показали себе під час відбору”.

вфі

Завершуючи ділитись враженнями про роботу на проекті, Вишневський висловив думку, що Україна зараз на межі. І будь-яка чергова "сильна рука" може її лише остаточно задушити.

“ Її сила і майбутнє - в місцевих громадах, малих містах, селах і селищах. Саме там - тисячі людей неймовірної мудрості, мужності, сили духу, ентузіазму і віри в свою землю. Вони потребують ще більшої децентралізації влади, вони потребують ефективного мережування, навчання і найголовніше - безпеки. Безпеки життя, безпеки власності, захисту від зовнішнього ворога - майже нічого з цього держава сьогодні не здатна їм забезпечити”.

Детальніше про висновки Андрія Вишневського читайте за посиланням: https://goo.gl/FqYwmH

Також читайте у нашому репортажі про деталі трьох днів відбору десятки найкращих. Спойлер: без драматизму не обійшлось:

ГАРЯЧІ ДИСКУСІЇ ВІДБІРКОМУ ТА ВИСТУП ЗАМІСТЬ МАЛЬТІЙСЬКОЇ ВІДПУСТКИ: ЯК ПРОЙШОВ ВІДБІР ТОПОВОЇ ДЕСЯТКИ

Інші новини

Громадська наглядова рада