Тарасов

Укрпошта поставляє наркотики, СБУ закриває на це очі, а держава отримує прибуток - Денис Тарасов

23 жовтня

Денис Тарасов – запорізький правозахисник, який бореться з графіті рекламою, через яку дилери продають наркотики.

Спочатку активісти діяли самостійно, однак згодом створили дієву модель співпраці із правоохоронцями і місцевою владою.

- Ми домоглись, щоб керівництво управління протидії наркозлочинності повністю змінили, адже попереднє виявилось неефективним, - розказав Денис Тарасов.

Тарасов створив проект "Бошки СТОП" для ефективної протидії наркоторгівлі, наркорекламі та наркозалежності. Чоловік не хоче, щоб його діти росли в місті, де є одні наркомани.

Далі - пряма мова. 

Ідея

- У нашому місті Маріуполь є проблема – наркореклама. Минулого року я не звертав уваги, поки мої друзі не побачили, що ці написи активно поширюються містом, і що вони означають.

Після збору інформації ми зрозуміли - це дуже поширена проблема, з якою ніхто не бореться.

Тому ми вирішили рятувати місто в якому живемо і зараз спільно працюємо над вирішенням цього питання. В мене маленькі діти і я не хочу, щоб вони жили в місті, де по вулиці ходять лише наркомани.

Ми створили модель та механізм взаємодії влади, громадськості, правоохоронців, органів освіти та засобів масової інформації для ефективної протидії наркоторгівлі, наркорекламі та наркозалежності.

Як працює наркореклама

- На будівлях розміщують адреси каналів у Telegram та інтернет-сайтів, через які можна замовити будь-який наркотичний засіб і розрахуватися.

пр

Після цього людині надходить інформація, де закладений наркотик і його можна забрати. Прямого контакту "продавець - покупець" немає, робота йде через залишення "закладок".

Telegram-канали періодично змінюються, тому що надходять скарги.

Важливо знайти не тих, хто робить ці закладки, бо переважно - це молодь, якій через інтернет запропонували підзаробити. Інколи, вони навіть не знають, що за це передбачена кримінальна відповідальність.

Для них - це квест, гра, де можна отримати завдання, щось сховати і отримати гроші.

ило

Важливо вийти саме на організаторів цих каналів збуту, але це складно. Якщо за рік, хоча б один канал знайдений – це успіх.

Підліткам пропонується наносити цю рекламу. Зазвичай, оплата від 5 до 10 грн за напис. За один раз можуть нанести до 100 написів і таким чином ці адреси ширяться по всьому місту.

Вони орієнтовані здебільшого на молодь, тому їх часто малюють біля навчальних закладів.

Ми робили опитування, яке показало, що діти з 8 років вже знають, що цей напис означає. А дорослі люди, яким за 40, навіть не звертають увагу і не розуміють.

План дій

- Ми створили телефон анонімної гарячої лінії, куди люди можуть повідомляти про випадки і місця наркоторгівлі. Багато наркоторговців є на виду, але люди бояться повідомляти про це, тому що залишають свої контактні дані і бояться помсти.

Також, ми співпрацюємо з управлінням протидії наркозлочинності та залучили Службу безпеки України по Запорізькій області.

Ми домоглись, щоб керівництво управління протидії наркозлочинності повністю змінили, адже попереднє виявилось неефективним.

Зазвичай ті, хто довго працює в цій сфері "обростають" зв’язками з тими ж наркоторгівцями і стають залежними від них.  

Якщо є підозра, що управління не належно виконує свої обов’язки, або "кришує" точку наркоторгівлі - ми передаємо інформацію СБУ. А якщо і СБУ не вирішили проблему, ми підключаємо ЗМІ, громадський контроль.

На засіданні Координаційної ради ми прийшли до спільного рішення, що, на жаль, діюче законодавство України сприяє наркоторгівцям.

Ми напрацювали зміни, які необхідно ввести в законодавство. Зараз працюємо над розробкою і поданням їх до Верховної ради.

Вони стосуються ст. 307 ККУ (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, - Ред.)

Ми хочемо підвищити відповідальність за торгівлю наркотиками, прибрати альтернативу запобіжних заходів, тобто заставу.

Необхідно посилити відповідальність аптек, через які також може відбуватись торгівля наркотичними засобами.

Зараз активно поширюються синтетичні наркотики (речовини, які викликають залежність, володіють наркотичною дією, які проводяться в лабораторіях з різних хімічних речовин, наприклад опіати, амфетаміни, психоделіки, эмпатогени, - Ред.)

Змінивши лише один елемент у формулі - з’являється інший вид солі, якого немає в переліку наркотичних засобів і за його розповсюдження не можна притягнути до кримінальної відповідальності. Органи державної влади в цьому питанні не компетентні.

Тому в законодавство необхідно також ввести такі зміни, за якими всі солі відносились би до наркотичних засобів.

Для боротьби з наркорекламою у нас більш креативний план дій. Ми залучили інспекцію благоустрою, до повноважень якої входить стежити за цією рекламою.

Ми створили електронну адресу, на яку люди надсилають фото і адресу місця наркореклами.

рраа

 

Якщо наркореклама на фасадах якогось закладу, то ми проводимо роз’яснювальну бесіду з власниками або адміністрацією.

Зазвичай, вони одразу знищують ці написи на своїй території. В іншому випадку, ми залучаємо інспекцію благоустрою, яка має повноваження штрафувати такі заклади на 1700 грн.

Якщо наркореклама з’являється на місцях, де немає господаря, то тут ми робимо квести і замість цих написів малюємо. На стінах, де дуже багато такої реклами – малюємо маурали, які не лише знищують наркорекламу, а й вносять яскраві барви в сірі спальні райони.

Програма 15

- У школах ми впроваджуємо західну програму "Програма 15", у ході якої залучаємо батьків, дітей та педагогів, адже всі проблеми починаються з родини та з дефіциту уваги, та спілкування у родинах. Програма якраз орієнтована на вирішення цієї проблеми.

Якщо програма даватиме результат, впроваджуватимемо її на рівні місцевих бюджетів у навчальні програми.

У тренінгах бере участь до 30-ти учасників, здебільшого це підлітки 13-16 років.

Питання, які виносяться на тренінгах, є цікавими для дітей. Наприклад, любов, секс, наркотики, перехід у доросле життя.

Часто діти або самі батьки соромляться говорити про ці питання, а тут у них з’являється така можливість.

Легалізація наркотиків в Україні

- Є приклади позитивного досвіду. Наприклад, Португалія змогла знизити рівень наркозалежності за рахунок заходів зменшення шкоди.

Ми за те, що легкі наркотики можуть бути легалізовані.

Ми проти притягнення до відповідальності наркозалежних, тому що це хвороба. Переважно, вони мають наркотики без мети збуту.

Ми виступаємо за боротьбу з важкими наркотиками, які негативно впливають на людину, її здоров’я, гідність і призводять до тяжких наслідків.

Це синтетичні солі, від деяких видів, навіть від одного прийому виникає залежність.

Якщо від органічних наркотиків наслідки для здоров’я проявлялись через 15 років споживання, то зараз від синтетичних - скоротилось до 5-7 років і призводить до більш тяжких наслідків.

Від синтетичних наркотиків важко вилікуватись та повернутись до нормального життя.

Необхідно провести інформаційну кампанію, тому що часто люди не мають уявлення, що є розмежування на легкі і важкі наркотики.

вв

Якщо вирішити питання легалізації легких наркотиків, то це поповнить бюджет країни. Вони чинять менше шкоди, ніж алкоголь, який продається в кожному магазині.

Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно визнала, що алкоголь – це наркотик.

Заборонений плід привабливіший для молоді. І коли ця заборона спадає - це її вибір.

З легкими наркотика простіше – там немає такої залежності.

Питання зменшення шкоди полягає в тому, що наприклад, наркомани коляться переховуються в антисанітарних умовах, що призводить до збільшення кількості ВІЛ-інфекцій.

У Португалії є місця, куди може прийти споживач наркотиків. Там є одноразові пакети з засобами для того, щоб він без шкоди для здоров’я міг зробити ін’єкцію.

Також, є контейнери для утилізації цих шприців, щоб не розкидались на дитячих майданчиках і не було ризику зараження людей, або дітей. Це теж певна політика і культура.

Як протидіяти наркозлочинності

- Необхідно провести роз’яснювальну роботу серед населення і депутатів, аби вони розуміли важливість змін у законодавстві.

Коли ми починали діяльність, то була справжня боротьба з правоохоронцями і з органами державної влади. Минуле керівництво поліції нам казало: “Ви сюди взагалі не лізьте, ми самі знаємо, що робити”.

Ми бачили, що нічого не робилось і наркоторгівля прикривалась.  

Коли ми переломили це питання на свою користь, той же керівник через 4 місяці сказав, що без громадської ініціативи ця проблема не вирішиться.

Тому треба об’єднувати зусилля, шукати однодумців і підійти до вирішення питання системно, як це робимо ми.

Держава отримує величезні прибутки від наркоторгівлі.

Є інформація, що найбільші поставки наркотиків також відбуваються з Укрпошти. СБУ на це також закриває очі.

Тому для досягнення успіху необхідно суттєво змінювати систему.

Спілкувалася Ірина Самосват

Інші новини

Громадська наглядова рада