1

Відкриті партії без торгів та диктатури: в Одесі презентували блокчейн-платформу для захисту демократії

25 липня

В рамках національного телепроекту «Нові лідери» навпроти відомого Одеського «Привозу» — на сучасному ринковому просторі «Fresh Market» - 19 липня відбулася зустріч розробників IT-проекту «Відкриті партії» з політичними та громадськими активістами Одеси.

Локація була обрана не випадково, адже в буденній реальності українське політичне життя поводиться як на базарі: продають місця у партійних списках, голоси, змінюють протоколи, обмінюються членами команд. Однак для виборців ця інформація ще й залишається закритою.

Як саме сучасні IT-технології можуть допомогти політичному життю України? Ініціатор проекту Андрій Юсов вважає, що сьогодні більшість з 352-х зареєстрованих політичних партій – як закриті акціонерні товариства, акції яких ніхто не купує. Повернути довіру до партій в Україні можливо через максимальну відкритість партійних структур перед громадянами. Учасники, діяльність, рішення, звітність, участь – все повинно бути відкритим. Проект надасть можливість сформувати реєстр членів політичних партій, базу рішень керівних органів, систему онлайн-голосування для членів. Важливо, що деякі партії, розуміючи такий запит суспільства, вже виявляють бажання брати участь у проекті.

Платформою для проекту є популярна сьогодні технологія блокчейн. Співрозробник проекту «Відкриті партії» Руслан Бурлаченко розповів, що «Відкриті партії» будуть децентралізованою платформою, за допомогою якої можна буде проводити прозорі внутрішні голосування, вести звітність, оприлюднювати партійні документи. Ця база даних виключає можливість змінювати інформацію. Наприклад, якщо ми сьогодні вносимо дані — завтра їх неможливо змінити, лише доповнити. Це ускладніть фальсифікації політичних процесів. Бурлаченко впевнений, що активісти та журналісти не менше будуть зацікавлені в цьому проекті, адже за його допомогою можна відстежити перехід членів партій, наявність подвійних списків членства в різних політичних силах і багато іншого.

Проект вже подав заявку на участь у краудфандингових програмах, зокрема “Спільнокошті”. Це допоможе розробникам швидко розробити програмне забезпечення та запустити демоверсію платформи. Керівник Комітету виборців в Одеській області Анатолій Бойко вважає, що з партіями в країні сьогодні погані справи, вони відірвані від громадян та інтереси їхні, здебільшого, не представляють. Він сподівається, що проект буде реалізовано і це дасть можливість партійній системі змінитись.

Чекають інформації у вільному доступі й багато народних обранців. Депутат Одеської міської ради Ольга Квасницька висвітлила наболіле питання: «Партії – це часто бізнес-проекти, що формуються задля захисту інтересів певного олігархату. Відкрита партія отримає довіру людей. Довіру, яку необхідно завойовувати. Це дії, вчинки, цінності, які переслідує член партії та її представник у тієї чи іншої раді. Інформація у вільному доступі дасть лише позитивні відгуки в діалозі між владою та народом». — вважає Квасницька.

Зустріч завершилась мозковим штурмом – моделюванням діалогу між членами партій, донорами, медіа, громадськими організаціями та виборцями. На жаль, досить логічні запити від уявних сторін суспільства до партій сьогодні майже не втілюються у реальному політичному житті. Учасники зустрічі впевнені, що проект «Відкриті партії» надасть змогу покроково трансформувати партійні структури. Унеможливлюючи диктатуру в середині та відкриваючи їх для суспільства, суспільство отримає прозорі демократичні партії, що стане запорукою чесної політичної конкуренції.

 

 

 

Інші новини

Громадська наглядова рада