кпку

Віктор Шатов: #ПотягНаМаріуполь. А він точно для людей?

19 липня

Віктор ШАТОВ. Житель Маріуполя, юрист у сфері ЖКГ, віце-президент Асоціації ОСМД, помічник-консультант депутата Одеської міської ради.

 Я хочу підтримати кампанію “Потяг на Маріуполь” і розповісти про потяг з Одеси! І ось чому.

МАЙЖЕ ДОБА. Я часто мандрую до Маріуполя з різних міст України. Там моя рідна домівка, до якої сьогодні дуже важко дістатись, так само, як і поїхати звідти.

Через багато років незалежності нашої держави, впродовж яких мандрівники за маршрутом Одеса-Маріуполь мучились у незручних нічних автобусах або їхали з пересадками, у 2017 році, нарешті (!), було запущено потяг №142Л. Здавалося б, можна поаплодувати і з комфортом їздити з півдня України до сходу, але не все так просто. Тривалість такої поїздки складає 20 години 22 хвилини, а сам потяг ходить лише через день! Зворотній же шлях складає 21 годину 24 хвилини. Вдумайтесь у ці цифри. Ви втрачаєте ніч та один робочий день на те, щоб просто просидіти в транспорті в некомфортних умовах.

Як ви гадаєте, яка відстань між Одесою та Маріуполем? Півтори тисячі кілометрів? Тисяча?

Ні! Прямий автомобільний маршрут складає близько 621 кілометра, а автобусний маршрут, трошки довший, складає 669 км.

Тепер давайте порахуємо, з якою швидкістю, відносно прямої відстані, рухається потяг.

621 км/20 год. 22 хв. = 30,5 км/год. Звісно, це якщо рахувати прямим маршрутом.

Потяг робить на своєму шляху аж 19 зупинок та багато разів відхиляється від найкоротшого прямого маршруту Одеса-Маріуполь, через що фактично пройдена відстань складає 963 км, а час у дорозі аж 20 годин 22 хвилини, і це якщо не рахувати постійних затримок за графіком! До того ж фактична швидкість потягу нереально маленька. Навіть якщо порахувати швидкість при такій відстані, то виходить 963 км/20 год. 22 хв. = 47 км/год.

Так само на тривалість подорожі сильно впливає й кількість довготривалих зупинок від 20 хвилин і більше. За час подорожі набігає майже на 2 години.

Детальніше за посиланням.

Інші новини

Громадська наглядова рада