Чуріков

Законодавство і ціни: у чому проблеми євроблях і як це змінити

24 жовтня

38-річний лучанин Сергій Чуріков проводить за кермом більшу частину свого життя. Успішний підприємець вже 10 років продає металоконструкції. У сусідній Польщі його фірма має філіал. Туди власним авто Сергій їздить по кілька разів на місяць. Під час однієї з таких робочих поїздок - захопився їдеєю доступних машин для українців.

Його проект передбачає відміну акцизу, збору до пенсійного фонду. Обмеження мита до 5%, скасування усіх обмежень на імпорт авто та відміну сертифікації машин із країн ОЕСР.

Сергій Чуріков розповів про легалізацію вживаних авто, про законопроект Южаніної, розвіяв основні міфи про "євробляхи" і поділився реакцією громадськості на його ініціативу.

Далі - пряма мова.


Про проект

Мій проект полягає у легалізації ринку вживаних автомобілів. В Україні ще з радянських часів, вважається, що автомобіль - це розкіш. Насправді, в європейських країнах зовсім не так - це звичайний товар, засіб пересування і соціальної комунікації.

Яким чином можна зробити його доступним? Зазвичай імпорт накладається двома податками: на дотомну вартість, коли заходить товар і мито. Все просто: ми беремо чинне законодавство і прибираємо зайві податки.

Скасовуємо акцизи і збір до пенсійного фонду.

На заході інший підхід. У нас – ти завозиш автомобіль і платиш акциз, тобто, додатковий податок і ти, коли експлуатуєш автомобіль, заправляєш його платиш відповідним чином податок. На заході – система базується на тому, скільки ти проїхав. Тобто, скільки ти палива використав. 

Тому, я за те, щоб позбавити цей товар додаткового навантаження, без жодної градації.

Що держава повинна зробити? У першу чергу, вона повинна просто не заважати. Зняти бар’єри.

У проекті Южаніної є пряма заборона на імпорт вживаних автомобілів, які не відповідають екологічному стандарту євро-5. А це авто старші 2010 року європейці, а деякі азійські, американські моделі ще пізніше. Це пряма заборона, її потрібно зняти і відсікти зайве.

Ця ідея не потребує ні додаткових коштів бюджету, ані якихось зусиль чиновників. Просто змініть, дайте людям жити, дайте людям можливості.

Наскільки можливо на законодавчому плані?

У жодній країні масово не їздять на іноземних номерах. Люди не пішли б на цей крок, якби в нас було нормальне цивілізоване законодавство і ціни були відповідні до країн, які по сусідству. Я вважаю, що це можна і потрібно зробити. Ця ідея, може бути реалізована.

Бракує політичної волі і розуміння того, що вихід є. Законопроект вводить усі репресії, а наша держава на сьогоднішній день слабка. Але коли зупиняє поліцейський у нормальній цивілізованій країні, да? Людина слухає, що він каже і виконує. У нас - починають сперечатися. Чому? Тому що недовіра, слабка держава тощо.


Про членів автоєвросоюз у законопроектах

Я не є членом автоєвросоюзу і не можу коментувати їхні дії

Скажу лише одне, багатьом людям, організаціям в Україні вигідний стан, який зараз є. 

Авто на іноземній реєстрації – це величезний потік чорного кеша. Тзаїзд, так як у нас називають на "білоруса" коштує 450 доларів. Сотні тисяч автомобілів - колосальний ресурс. З іншого боку, хтось експлуатує страх людини, що в неї цю машину заберуть.

До того ж, проблема соціологічно не досліджена. Якщо політичні партії, гарні вони чи погані – отримають соціологію, що, наприклад, 60% підтримують це питання: чи будуть вони голосувати за такі законопроекти? Очевидно, що так.

Я, наприклад, не згоден, що це справа депутатів. Ні. Депутати чому називаються народні, бо вони перепрезентують думку народу і вони мали б абсорбувати ці бажання і втілювати їх.

Ми маємо проблему – прірва між владою і людьми. Якщо проект зменшить цю прірву – це кльово.

Міфи

Міф перший. Європа зацікавлена в тому, щоб утилізувати свої машини, експортуючи їх в Україну, бо вони нікому не потрібні. Не правда.

Автомобіль – джерело вторинної сировини. За європейськими нормами – авто має дуже високу ступінь утилізації, як вторинна сировина. 

Не буде сміттєзвалища. Кажуть, зщо в Польші чи Європі багато-багато машин стоїть – це не те, що їх не можуть утилізувати. Вони просто стоять на розбірку. Це такий бізнес. Я не думаю, що він виглядає гірше ніж українські звалища.

Міф другий. Підростуть ціни на бензин. Тобто, більше їздитимуть. Пишуть в коментарях, що ціна бензину буде два євро.

Податки не зростуть, тому що зараз не існує легального імпорту автомобілів старше 2010 року. Від них немає жодного прибутку.  Якщо вони заїжджають за "сірими схемами" – це тільки чорний нал.

Дуже прості розрахунки – 20 млрд гривень плюсом іде, це гроші, які не можуть не йти на впровадження прогресивного податку на виведений капітал, про який вже говорять багато

Яким чином вирішити

Треба прийняти законопроект. Для цього потрібно, щоб люди усвідомили, що є вирішення. Має бути підтримка експортним середовищем, а це не тільки асоціація людей, які представляють тих, хто їздить на авто з іноземною реєстрацією.

Я вже бачу, що має бути кілька хвиль легалізації авто. Тобто, давати людям можливість три місяці, щоб заїхати на митницю оформити їх легально.

Тобто, кілька хвиль має бути лібералізації і тоді ми побачимо гарні українські номери на авто.

Збільшиться кількість авто і це дійсно виклик. Це не біда, проблема, катастрофа. Це виклик: чи зможе державна структура відповідним чином впорядкувати інфраструктуру.

 


Коли буде весь масив законодавства, він запрацює і проблема вирішиться.

Це буде конкурентна перевага нашої держави, навіть по відношенню до наших східних сусідів. Тому що ми в багатьох речах економічних - відстаємо.

Задача держави – відповідні дороги зробити з того акциза. Так само, як ми голосуватимемо на центральному рівні і на місцевому. Тому що багато питань інфраструктурних вирішується на місцевому рівні.

Реакція на ідею

Мене дивує, що дуже багато людей сприйняли, що проект реалізується і звонять до мене: «Ти мені скажи точно, коли воно запрацює, тому що я вже собі і дружині надивився машину. Ми на тебе надіємося».

Насправді, це величезна відповідальність.

Друга реакція – є скептицизм. Є брак довіри і говорять: «В тебе нічого не вийде, тому що ніхто народ не чує». А ви щось говорили, народ?

Третя реакція – «Ти піаришся. Хочеш заробити мільйон. Хочеш стати депутатом».

Є ідеологічні противники, які говорять про автозвалище Європи, про те що не приїдуть, не пройдуть. Екологічна катастрофа. «Ви хочете травити наших дітей».

Аргументи –  зараз більше 50% авто – радянського зразка: їздять вони чи ні важко сказати. Але вони принаймні зареєстровані і, якщо ми поїдемо в Східну, Центральну Україну подивимось у малих містечках – їх дуже багато там. Чому ми не говоримо про ці екологічні стандарти? І які викиди там насправді є? Вони в рази перебільшують те, щоб приїхала б сюди і робила якісь викиди 15-20-річна машина, яку ми можемо побачити на іноземній реєстрації.

У мене було відчуття, що негативніше реагуватимуть. Не знаю чому так. Я не беру окремих людей, які взагалі не конструктивно налаштовані. Але якщо по суті, я здивований загальною позитивною реакцією.

Терміни

Я забився з однією людиною ще на початку проекту, буквально в перший день – це був початок травня. Ми забились, що до початку наступного травня українці матимуть доступні авто.

Спілкувалася Валерія Маліцька.

 

Інші новини

Громадська наглядова рада