заява

Заява Громадської Наглядової Ради та Відбіркового комітету проекту «Нові лідери» щодо надійності та безпеки онлайн-голосування

19 травня

Громадська Наглядова Рада та Відбірковий комітет уважно слідкують за дотриманням стандартів рівних умов для всіх кандидатів та доброчесної конкуренції між учасниками та намагаються негайно реагувати на будь-які порушення цих стандартів, а також Правил проекту та Кодексу поведінки нового лідера

Після початку голосування на сайті проекту «Нові лідери» команда проекту отримала повідомлення про можливі зловживання у процесі голосування. Предмет звернень стосувався поширення інформації в мережі Інтернет щодо комерційних пропозицій забезпечити штучний приріст голосів шляхом реєстрації ботів, використання телефонних номерів без відома абонентів.

Відбірковий комітет, Громадська Наглядова Рада та вся команда проекту проводять ґрунтовні перевірки кожного змістовного звернення та вживають усіх можливих заходів для мінімізації впливу недоброчесної конкуренції на проміжний результат конкурсу. 

По-перше, сайт проекту «Нові лідери» пройшов ІТ-аудит, за результатами якого стійкість та надійність веб-ресурсу визнані задовільними: успішних спроб компрометації ресурсу автоматичними засобами, відомими методами використання вразливостей (векторів) XSS, CSRF, SQL Injection, XSR, XSA, впровадження сторонніх скриптів на сайт, не виявлено.

По-друге, під час голосування запроваджено подвійну систему верифікації користувача: для голосування необхідно ввести п’ятизначний смс-код, який приходить на телефон виборця, після чого captcha відсікає можливість голосування на сайті за допомогою ботів.

По-третє, з метою забезпечення чесності, надійності та безпеки голосування організовано перевірку достовірності голосів тих кандидатів, динаміка приросту голосів за яких аномально більша за середню динаміку приросту: проводиться аналіз IP-адрес, адрес електронної пошти та номерів мобільних номерів. Крім того, команда проекту здійснює перевірку виборців методом випадкової вибірки, телефонуючи їм  та уточнюючи в ході особистого спілкування, чи користувач (користувачка) дійсно реєструвався (реєструвалася) на сайті, чи пам‘ятає, за кого голосував (голосувала). 

У кожному випадку виявлення хоча б одного “фейкового” виборця чи голосу за учасника проекту Відбірковий комітет приймає рішення щодо дискваліфікації та виключення з проекту такого учасника.

Так, станом на сьогодні, вже виявлено системні порушення Правил проекту та Кодексу поведінки нового лідера з боку одного кандидата. Зокрема, під час перевірки голосів Дмитра Зюзя знайдено підозрілі IP-адреси, а також неактивні номери мобільних телефонів, що свідчить про недобросовісну конкуренцію та залучення технологій, що компрометують проект. За рішенням Відбіркового комітету та Громадської Наглядової Ради Дмитра Зюзя дискваліфіковано, його участь у проекті припинена.


Найближчими днями на сайті проекту з‘являться засвідчення перевірки голосів кожного лідера, щодо якого є обґрунтована підозра у порушенні Правил проекту та Кодексу поведінки нового лідера. На час проведення перевірки на профілі такого лідера буде відображатися  спеціальна позначка.

Щиро дякуємо кандидатам, виборцям та аудиторії проекту, які сприяють доброчесності процесу відбору нових лідерів. 

Ми цінуємо вашу активність та будемо й надалі забезпечувати прозорість голосування для того, щоб всі кандидати отримали рівні можливості та змогли ефективно донести свої ідеї до суспільства.

Зі свого боку Відбірковий комітет та Громадська Наглядова Рада будуть й надалі вживати всіх можливих заходів з метою перевірки інформації, яка стосується спроби порушувати Правила проекту та Кодекс поведінки нового лідера. Лідером нової якості не може стати особа, яка вдається до недобросовісних засобів та методів боротьби.

Читайте також: Які питання виникають у учасників проекту Нові лідери

Якщо у Вас виникли запитання чи проблеми, пишіть нам на пошту [email protected].

Інші новини

Громадська наглядова рада