1

Інтерграція ромської національної меншини: проект Земфіри Кондур

21 червня

Земфіра Кондур — представниця ромської національної меншини в Україні, активістка, яка бореться за права ромів. На проект Нові лідери Земфіра прийшла з ідеєю зламати стереотипи про ромів та інтегрувати їх в українське суспільство.

В Україні до 400 тисяч ромів і їхні права, за підрахунками правозахисників, порушують найчастіше. 20% ромів не мають паспортів, тому не можуть працювати та не мають соціального захисту.

На папері держава щонайменше 6 років мала б дбати про права ромів, про це говорить національна ромська стратегія, яку ухвалили у 2013 році. Це була одна з вимог Євросоюзу, але бюджету на реалізацію немає.

Читайте: Фінансова грамотність українців: проект Сергія Івагла

Максимум, на який спромоглися українські урядники в областях, це влаштовувати для ромів національні свята, принаймні, так написано у звітах Міністерства культури.

Ідея Земфіри полягає в тому, щоб розробити модель інтеграції для одного регіону, а потім впровадити та поширювати її у інших областях України. Спочатку вона планує впровадити модель інтеграції на Закарпатті - там ромів найбільше.

Активісти по всій Україні збирають інформацію про ромів та їхні проблеми. Ці напрацювання та дослідження громадських організацій і лягли в основу ідеї Земфіри Кондур про інтеграцію ромів в українське суспільство.

Нагадуємо, нещодавно вийшов сюжет про Олександра Гатіятулліна та його проект “Тортури у дитбудинках і тюрьмах”.

Інші новини

Громадська наглядова рада