Стародубцев

Лідер Олександр Стародубцев: Як запровадити корисну бюрократію в Україні

3 вересня

Співзасновник успішної системи публічних закупівель Prozorro Олександр Стародубцев нині взявся реформувати державну службу. Каже, слід змінити і світогляд урядників, і ставлення до них українців.

Олександр Стародубцев зустрічає нас біля офісу держпідприємства Prozorro у тематичній іменній футболці.

— Це мене команда на минулий день народження потішила. Я її активно носив у Стенфорді, всім показував, що Prozorro - це Dream Big, - каже Олександр.

Він - один із батьків системи публічних закупівель. Перш ніж торік поїхати навчатись до Стенфордського університету, Олександр два роки очолював департамент Міністерства економічного розвитку. Втілював реформу електронних торгів.

— Я пишаюсь тим, що вже прожив не дарма, уже зробив щось для держави. Ну, і Prozorro на сьогодні досить відомий проект у світі.

Про принципи системи Prozorro говорить сама назва. Усі операції мають бути чесними та відкритими. Жодної корупції, підкилимових домовленостей та блату для обраних. Таку ж філософію Олександр сповідував і на державній службі. Приміром, у його кабінеті ніколи не було дверей.

— Відкрито має бути. Бо у старих чиновників прийнято заходити до директора департаменту навшпиньках - от щоб цього просто не було. Щоб хто завгодно, коли завгодно міг прийти і подивитись, що робить директор департаменту.

Свій успішний досвід у Prozorro Олександр хоче використати і для реформи державної служби. Каже, не завадить створити базу даних, яка зробить роботу урядників відкритою. Мовляв, кожен зможе подивитися, скільки посадовців у тій чи іншій установі, що саме вони там роблять і скільки отримують.

— Зараз українці кажуть: вся держслужба погана, корумпована, заробляють багато, нічого не роблять. Треба мати можливість задати питання: покажіть, будь ласка, кого саме маєте на увазі із системи? Може, це справді так і є. І давайте як суспільство щось із цим робити.  А може ви просто повторюєте якусь стару дурість? Тому я дуже хотів змінити настрій в суспільстві, що держава - це зло, і її має бути якомога менше, - розповідає Стародубцев.

Олександр пропонує дати урядникам більше свободи для ухвалення рішень. Проте лише в обмін на професіоналізм та порядність. Він певен - для цього варто запровадити спеціальну освітню програму, яка змінить власне культуру урядування. А ще переверне уявляння про держслужбу. Вона має бути не джерелом збагачення, а служінням спільноті.

— Наші чиновники, політики, бізнесмени - повне відображення нашого народу. Нема такого, що народ дуже хороший: не перевищує швидкість, не плює на вулицях, кожен займається своєю справою, а от чиновники в нас справді погані, - каже він журналісту.

Аби донести свої ідеї до широкого загалу, він взяв участь у проекті "Нові лідери" і пройшов до сотні обранців. Каже, у Україні можливо побудувати таку ж ефективну систему державного управління, як у скандинавських країхнах. Головне, кжае - виховати сумлінних урядників та відновити до них довіру.

— У нас народ постійно чекає якогось месію, який прийде і все владнає. Його чекати не потрібно - лідери серед нас. Просто треба самим брати й щось робити, потім битись, падати, знову підніматись і щось робити. І таким чином ми усі будемо рухати країну вперед, - розповідає він.  

За програму Олександра Стародубцева проголосував 51 виборець.

Детальніше у сюжеті "Вікна-Новини" від СТБ:

Інші новини

Громадська наглядова рада