цву2

Як голоси Виборців перевіряють на достовірність

18 травня

Після першого тижня голосування на пошту та Facebook-сторінку проекту “Нові лідери” все частіше надходять повідомлення від учасників проекту про ймовірні накручування окремими Лідерами результатів голосування. Водночас з’явилась певна група людей у соцмережах, які розсилають повідомлення про скупку голосів за гроші - нібито без усяких наслідків.

123


Лідери, які підпали під підозру, наразі ретельно перевіряються.

Отже, яким чином здійснюється перевірка достовірності голосування на проекті “Нові лідери”, та які санкції чекають на учасників, які вирішили вести нечесну гру?

Контроль за чесністю голосування

З одного боку, моніторинг здійснює IT-відділ проекту, який одразу ж помічає аномальні активності під час перебігу голосування. З іншого, Відбірковий комітет має доступ до усіх результатів голосування і особисто перевіряє голоси за того чи іншого Лідера. Третім контролером, без сумніву, є самі Лідери та Виборці, які звертають увагу на маніпуляції з голосами.

 

234

 

Наприклад, одна із учасниць проекту свідомо приховала свій вік, бо не підходила за віковим цензом. Коли факт брехні вдалось довести, її анкету було дискваліфіковано.

Усі лідери піддаються перевірці. Ті, на кого поскаржились - особливо ретельній. Перевіряються телефони Виборців, електронна пошта, локація місця голосування.

Також методом випадкової вибірки Відбірковий комітет проводить аудіювання Виборців кожного кандидата, аби перевірити, чи вони дійсно реєструвались на сайті та віддавали свій голос за Лідера.

Увага! Підключення автоматизованих систем до голосування неможлива, тому що при реєстрації існує подвійна верифікація користувача. Спочатку необхідно ввести п’ятизначний смс-код, який генерується системою і який складно підібрати, після цього необхідно пройти Google-капчу, щоб остаточно підтвердити, що Виборець - не робот!

Яке покарання для порушників?

За скупку голосів, неправдиво надану інформацію про себе на Лідерів чекають санкції: від обнулення голосів до дискваліфікації. Про це розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА та член Відбіркового комітету проекту “Нові лідери” Ольга Айвазовська.

Якщо ці маніпуляції стосуватимуться накручування або матеріальної мотивації виборців голосувати за лідера, то це однозначно припинення участі у проекті. Не знаю, чи на такі глобальні дії піде весь Відбірковий комітет, але принаймні обнулення голосування може мати місце. Якщо буде доведено, що у когось із лідерів голоси штучні, то обнулення позбавить їх участі у проекті де-факто, - розповіла Ольга Айвазовська.

Окрім того, на сайті буде додано окреме маркування на сторінки Лідерів, чиї голоси проходять наразі перевірку. Відбірковий комітет і ІТ-команда проекту залишає за собою право проводити повторну перевірку голосів протягом усього періоду голосування.

Коли виникають  проблеми із голосуванням

Станом на 17 травня 2018 року на сайті “Нові лідери” зареєструвалось 71 519 учасників. У середньому щогодини на сайті реєструється 400 виборців, серед них лише 10 не отримують смс.

Ця похибка невелика, і виникає через порушення у роботі мобільного оператора.

Але зрозуміло, що для Лідерів кожен голос Виборця - на вагу золота. Тому просимо повідомляти на пошту [email protected] про усі проблеми, із якими під час голосування зіштовхуються учасники проекту — і команда “Нових лідерів” допоможе їх вирішити.

Читайте також: ЯК ОФОРМИТИ АГІТАЦІЙНУ СТАТТЮ

Стежте за новинами про програми Лідерів у соціальних мережах.

Інші новини

Громадська наглядова рада