1

Стань донором - подаруй життя: проект Назарія Тодоріва

14 червня

Стати донором - означає подарувати життя. З таким гаслом на проект Нові лідери 2 прийшов коломиянин Назар Тодорів. Щороку сотні хворих українців проходять через трансплантацію кісткового мозку кордоном - за рахунок благодійної допомоги, власних та інколи державних коштів.

Деякі люди отримують шанс на життя, а інші тисячі пацієнтів приречені на смерть. Назар втратив товариша і після його смерті заснував на його честь благодійну організацію, завдяки якій прагне врятувати інших.

Ярослав та Назар потоваришували три роки тому. Їх об’єднав старший брат Ярослава - Андрій Коник. Хлопець захворів на лейкемію. Врятувати його життя могла лише пересадка кісткового мозку. Вартість операції 200 тисяч доларів.

Донором могли стати брати, але жоден не підійшов. Поки закордоном шукали потенційного донора - товариш помер.

Читайте: Таміла Ташева залишає Відбірковий комітет. Хто замість неї

Три роки тому Назар із друзями вирішив перезавантажити процес трансплантації органів в Україні. Він створив громадську організацію, яка розвіює міфи щодо донорства. Трансплантація кісткового мозку - це не хірургічне втручання, а медична процедура. Окрім загальних обстежень, вона триває кілька хвилин.  

В Україні роблять трансплантацію кісткового мозку лише дітям, але люди старші 18 приречені на смерть. Назар вірить, що з командою однодумців змінить жахливу статистику завдяки доступу до всесвітньої бази донорів.

Людей, які свідомо хочуть стати потенційними донорами кісткового мозку, дуже багато. Їм потрібен поштовх, який намагається дати Назар зі своєю командою.

Нагадуємо, що Олена Фроляк розповіла про події, які викликають інтерес у журналістів.

Інші новини

Громадська наглядова рада