па

Боротьба із забрудненням та розвиток бренду “Україна”: що пропонують Лідери для туризму та екології

6 червня

Серед ста Лідерів проекти у сфері туризму та екології вирішили розробити сім учасників.

Напрямок “Туризм” охопив усього дві програми: пропозиція реанімування об’єктів культурної спадщини Олени Терещенко та розбудови бренду “Україна” від Дмитра Наталухи.

Напрямок “Екологія” серед сотні програм представлений лише п’ятьма. Серед ідей дві стосуються зменшення обсягів побутових відходів, один - покращення екології промислових міст, є ідея щодо благоустрої “легенів” лівого берега Києва - парку Голосіївський. І остання еко-ідея тісно пов’язана з економікою: часткове використання енергії з відновлювальних джерел на загальнодержавному рівні, яке у перспективі може зекономити країні до 500 млн $ на рік.

ТУРИЗМ

Терещенко Олена(40), Київ

всц

Основна мета: привернути увагу суспільства та міжнародної спільноти до культурної катастрофи та корупції, щоб шляхом створення великого суспільного резонансу здійснити результативний вплив на владу для впровадження системних змін у пам’яткоохоронній сфері, порятунку тисячі об’єктів культурної спадщини й підвищення туристичного потенціалу України.

Основні цілі:

  1. Зберегти та забезпечити охорону культурної спадщини - одне із стратегічних пріоритетів як державної, так і місцевої влади, з відповідними наслідками в реалізації державної політики у зазначеній сфері.

  2. Добитися внесення відповідних змін до чинного законодавства, які значно покращать існуючу ситуацію у пам’яткоохоронній сфері, підвищать відповідальність як недобросовісних власників, так чиновників й будь-яких фахівців, протиправні дії яких привели до пошкодження/знищення об’єкту культурної спадщини або зняття його охоронного статусу, а також сприятимуть залученню інвесторів.

  3. Добитися працюючого механізму притягнення до відповідальності за злочини по відношенню до об’єктів культурної спадщини, забезпечити прозоре та об’єктивне розслідування кримінальних проваджень.

  4. Знайти меценатів та інвесторів для реставрації конкретних об’єктів культурної спадщини та стародавніх будівель, сприяти розробці ефективної політики щодо забезпечення реставрації об’єктів культурної спадщини шляхом надання вигідних умов користувачам історичних будинків, зокрема через створення дієвого механізму державно-приватного партнерства.

Посилання на повну програмну мету.

Наталуха Дмитро(30), Київ

саукс

 

Програмна мета: ТМ «Україна» - проект, який має на меті створити з України популярний бренд, здатний залучати велику кількість туристів, що, у свою чергу, простимулює економіку країни.

Він стверджує, що туризм – одна з небагатьох галузей, яка може ефективно і оперативно активувати українську економіку. Внутрішній туризм здатен реінвестувати в економіку України кошти українців, замість того, що ці ж гроші осідали десь в економіці Єгипту чи Туреччини. Туризм зовнішній, в’їзний, здатен залучити іноземну валюту.

Але для того, щоб реалізувати це, «Україна» має стати потужним, упізнаваним і привабливим брендом із позитивними конотаціями.

Посилання на презентацію програмної мети кандидата.

ЕКОЛОГІЯ

Таранцова Анна(34), Київ

апрте

 

Програмна мета:

  • Зміна культури надмірного споживання та поводження з відходами через інформаційну кампанію для дітей, громадян та адвокаційну кампанію для органів місцевого самоврядування на базі Києва, Львова та Маріуполя, звідки практика поширюватиметься на всю Україну. Використання досвіду тих пілотних проектів у сфері освіти та інформування щодо поводження з відходами та переробки, які вже існують.

  • Запровадження на рівні свідомості через інформаційну роботу принципу 3R – Reduce (зменшення), Reuse (повторне використання) та Recycle (перероблення);

  • Зміна законодавства України у сфері поводження з відходами, у першу чергу - це стосується тієї частини, яку можна повторно переробити, а це мільйони ПЕТ пляшок, пакетів, тисячі тон папіру і скла (є напрацьований проект закону «Про упаковку і відходи упаковки», підтриманий профільним комітетом Верховної Ради України).

Посилання на повну програмну мету кандидата.

Ольга Матюшина(31), Коцюбинське

ам

Моя пропозиція полягає у тому, щоб реалізувати адвокаційний проект, кінцевою метою якого буде винесення меж Голосіївського національного парку в натуру, а відповідно і повне виконання Указу Президента України.

План заходів

  • Організувати круглий стіл для проведення провести переговорів із усіма зацікавленими сторонами, передусім АПУ, Мінекології та адміністрацією Голосієвського нацпарку;

  • Сформувати коаліцію на основі народних депутатів - членів «екологічного комітету» ВРУ задля створення політичного тиску та здійснення контролю за діяльністю Уряду;

  • Провести прес-конференцію за результатами круглого столу та оприлюднення спільної заяви;

  • Організувати виступи та провести переговори з представниками КМДА та депутатського корпусу з метою створення тиску та погодження спільної позиції;

  • Налагодження співпраці із Святошинським лісопарковим господарством, яке є землекористувачем Біличанського лісу, та співпраця з керівництвом у напрямку винесення меж в натуру;

  • Співпрацювати з Мінекологією для виділення коштів НПП «Голосіївський» для розробки відповідного проекту землеустрою; здійснення заходів контролю щодо виділення коштів;

  • Організація громадського контролю за проведення процедури тендеру щодо обрання підрядника для розробки проекту землеустрою;

  • Організація громадського та депутатського контролю за виконанням робіт із реалізації проекту землеустрою - винесенню меж в натуру.

Очікувані результати

  • НПП «Голосіївський» подає повторний запит на Мінекології стосовно виділення коштів на проект землеустрою;

  • Паралельно Києво-Святошинський лісгосп звертається із запитом стосовно виділення коштів на проект землеустрою до КМДА;

  • Кошти виділені на проект землеустрою та оголошено тендер;

  • Тендер проведено та обрано надавача послуг;

  • Проект землеустрою розроблено та передано заявнику (НПП);

  • Виділення коштів на проведення робіт з реалізації проекту землеустрою та власне винесення меж НПП «Голосіївський» в частині Біличанського лісу в натуру.

Головний результат

  1. Збереження 6,5 тис гектарів лісу першої категорії для наступних поколінь;

  2. Збереження екологічного балансу столиці України, оскільки ця територія слугує природним бар’єром для Києва та постачає кисень для всього правого берега міста;

  3. Соціальна напруга навколо лісу спаде.

Максим Бородін(40), Маріуполь

м

Боротьба з екологічним забрудненням промислових міст України

Крок № 1. Створення громадського моніторингу повітря житлових масивів та оприлюднення результатів вимірів.

  • публічний збір коштів від мешканців та меценатів на придбання сертифікованого мобільного обладнання для вимірів забруднення повітря (пил, CO, NOx, H2S, формальдегід, фенол);

  • проведення силами активістів вимірів (саме у вихідні, святкові дні та ніччю, коли не працюють державні пости моніторингу);

  • публікація результатів вимірів у відкритому доступі для привернення уваги мешканців та активізації тиску громадянського суспільства. Такий тиск допоможе прискорити екологічні модернізації.

Крок № 2. Створення діючої системи державного моніторингу на межах санітарних зон підприємств забруднювачів та встановлення газоаналізаторів на кожному великому джерелі викидів.

  • потрібно створювати державні сучасні онлайн пости спостереження за атмосферним повітрям на межах санітарних зон підприємств-забруднювачів;  

  • прискорення обов’язкового встановлення онлайн газоаналізаторів на всіх великих джерелах викидів та вільного доступу до цих вимірів громадськості та екоінспекцій.

Крок № 3. Підключення українських та європейських фахівців у екологічній сфері для суспільного обговорення та втілення змін у нашому законодавстві.

  • вивчити закордонний екологічний досвід країн Центрально-Східної Європи та Балтики, які переходили з радянської системи на ринкові стандарти;

  • прописати реальний контроль над забруднювачами та дієві повноваження для екоінспекцій;

  • прописати реальну та значну відповідальність забруднювачів за порушення екологічного законодавства та невиконання обов’язкових заходів із модернізації підприємств;

  • прописати спеціальні податки для забруднювачів на кожну тонну шкідливих речовин викидів, зроблених понад державних нормативів;

  • прописати фінансову відповідальність за накопичування промислових відходів (шлакові гори та шламонакопичувачі) на полігонах підприємств.

Посилання на повну програмну мету кандидата.

Тарас Миколаєнко(37), Київ

му

Програмна мета: збільшення економіки на 36 млрд грн шляхом імплементації екологічної директиви ЄС 2009/28/ЄС про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел.

Очікування

Заміщення 5-10% пального біоетанолом і біодизелем щорічно залишатиме в економіці понад 500 млн $ і викличе мультиплікативне зростання ВВП на 1,5 млрд долл.

Збільшення прибутків цукровиків, зерновиків та олійників дозволить їм продавати більше продукції на експорт по нижчим цінам і здійснити експансію нових ринків.

Посилання на повну програмну мету кандидата.

Євген Тригуб(29), Кролевець

 п

Моя програмна мета: координація та активізація дій всіх виконавчих органів Кролевецької міської ради, комунальних підприємств, суб'єктів господарювання, населення для того, аби зменшити обсяг побутових відходів.

Основні завдання програми: зменшити обсяги утворення відходів та негативний вплив ТПВ на довкілля і здоров'я населення, збільшити використання ресурсоцінних компонентів ТПВ, поетапне впровадження новітніх технологій і сучасних та ефективних засобів механізації, підвищити ефективність виробничої діяльності.

Пропозиції:

1. Залучення програми «зелений пакет» роздільне сміття. Вона у себе включатиме два види пакетів різного об’єму 30-ти та 60-ти літрів, котрі будуть розповсюджуватись підприємцями міста. Доступність ціни та безперебійний графік вивозу дасть можливість кожному мешканцю позбутись побутових відходів за вигідною ціною.

2. Провести роз’яснювальні розмови із містянами.

3. Залучення активістів та волонтерів.

4. Для мешканців, котрі будуть виставляти роздільне сміття, надавати пакети безкоштовно.

5. Запровадження збору шкідливих ТПВ (батарейки, лампочки).

Реалізація програми проходитиме у 3 етапи.

На першому етапі необхідно створити сприятливі умови для впровадження Програми та виконати підготовчі роботи, серед яких:

  • затвердити та оприлюднити Програму;

  • розробити першочергові плани та завдання;

  • охопити послугами зі збору та вивезення відходів 100% населення міста;

  • визначити обсяги робіт із корегування проекту реконструкції полігону;

  • виконати роботи із будівництва системи збору інфільтрату на міському сміттєзвалищі;

  • розпочати агітаційну та освітньо-виховну роботу з населенням;

  • принципово вирішити питання фінансування Програми на наступні роки.

Термін виконання першого етапу — 2018рік

На другому етапі протягом 2019 року потрібно:

  • запровадити на всій території міста контейнерний збір відходів;

  • опрацювати питання роздільного збору відходів на території міста;

  • ліквідувати несанкціоновані звалища відходів;

  • постійно проводити інформаційну роботу із населенням.

На третьому етапі, протягом 2020 року, потрібно впровадити всі заходи, які не вдалося виконати на другому етапі та спланувати дії щодо поводження з ТПВ на майбутнє.

Для цього необхідно:

  • вирішити проблему утилізації залишку відходів після сортування;

  • вирішити проблему полігону, який на той момент, майже вичерпав свій ресурс;

  • постійно проводити інформаційну роботу із населенням міста;

  • розробити Програму поводження з ТПВ у Кролевці на довгостроковий період.

Посилання на повну програмну мету кандидата.

Читайте: ОБИРАЛИ МРІЙНИКІВ, А НЕ ФАНТАЗЕРІВ: ВИБОРЦІ ТА ВІДБІРКОМ ПРЕЗЕНТУВАЛИ СОТНЮ НАЙКРАЩИХ НА ПРОЕКТІ “НОВІ ЛІДЕРИ"

Нагадаємо, уже 12 червня для учасників проекту стартує Онлайн-Університет Лідерів, де лектори в онлайн-режимі даватимуть поради, як працювати з антикризовим PR, як вести переговори та проводити виступ, наводитимуть результати соціологічних досліджень та ділитимуться власним досвідом.

Детальніше про те, коли перша лекція, читайте за посиланням https://goo.gl/9ZnBZK

 

Інші новини

Громадська наглядова рада